Tesla произведе своя 2-милионен автомобил в Шанхай

Това е най-големият завод за електромобили в света

Мартин Дешев,
Tesla Model 3

iStock

Tesla отбелязва производството на двумилионния си електрически автомобил в Gigafactory 3 – това е заводът на компанията в Шанхай. Той е и най-големият завод за изцяло електрически коли в света, като е построен през 2019 г., съобщава InsideEVs.

Първоначално в завода се произвеждаше само Model 3. Но от началото на 2021 г. там се прави и Model Y. Едномилионният автомобил беше произведен през август 2022 г. Това означава, че само за 13 месеца заводът е произвел още 1 млн. коли.

В Twitter Мъск беше нетипично скромен. Той просто цитира публикацията на Tesla Asia и написа "Поздравления!"

Tesla има общо 5 завода по света. Общото им производство е 5 млн. броя на година. Заводът в Шанхай е на път да генерира 50% от него през тази година.

Макар Tesla да не е коментирала официално капацитета му, се смята, че заводът е способен с лекота да произвежда по над 1 млн. коли за по-малко от година. В момента той не работи с пълен капацитет и е способен на още постижения. Tesla „скромно“ е казвала, че заводът е способен на 750 000 коли годишно, но е очевидно, че вече може повече.

Tesla е и първият чуждестранен автомобилен производител, който получи правото да отвори завод в Китай, който е изцяло частна собственост. Обикновено Китай изисква участие 50/50 в заводите на чуждестранни инвеститори.

Първоначално заводът трябваше да покрива само клиентите в Китай. Големият интерес обаче в други пазари промени плановете на компанията. Сега той е основният хъб за износ в страните около Китай, Европа, а от скоро дори и Канада.

Въпреки това основната част от производството му се продава в Китай. До края на юли т.г. от завода са продадени 325 000 коли в Китай и са изнесени 215 000. Остава въпросът дали Tesla планира да произвежда и бъдещи нови модели в завода или ще го запази за 3 и Y.

Tesla скандал Tesla електрически автомобил автомобили коли