Нов ден, ново разследване за Tesla – този път за тайния „Проект 42“

Има подозрения, че Мъск е използвал неправомерно пари на компанията

Мартин Дешев,
Tesla Berlin Илон Мъск

Getty images

Р егулаторите в САЩ са започнали поредна проверка на Илон Мъск и Tesla. Този път причината е таен „Проект 42“, който е провокирал поне две разследвания, съoбщава Autoblog.

Първата проверка е на федерални прокурори в САЩ, които искат да разберат дали пари на Tesla са използвани за лични цели на Мъск. Въпросният „Проект 42“ е обвит в мистерия – не е точно ясно за какво е и колко струва, но изглежда, че наистина съществува.

Другото разследване е на американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC), която провежда своя независима проверка по същия казус. Тя коментира единствено, че е в ранна фаза на разследването и отказва повече коментар. Tesla и Мъск също не са коментирали казуса.

Според информация на The Wall Street Journal въпросният „Проект 42“ включва изграждане на стъклена сграда близо до „гигазавода“ на Tesla в Тексас. Първоначално се е смятало, че това ще е личната къща на Мъск. В нея е имало различни дизайнерски елементи, зали и т.н., но и жилищни части със спални.

Случаят предизвика интереса на регулаторите и те първо обърнаха внимание на Омеад Афшар, ръководител на завода в Тексас. Той обаче също не е коментирал темата. Самият борд на директорите на компанията също се е интересувал от проекта и е търсил информация от Афшар, но не е ясно какво е отговорил той.

Няма информация дали проектът все още е в ход. В САЩ има строги правила за компаниите и как техни пари могат да се използват за лични разходи. Има сериозни глоби, ако бъде доказано нарушение.

автомобили коли Tesla Илон Мъск