Tesla продаде рекорден брой коли, но Мъск пак не удържа на обещанието си

От обещаните 2 млн. автомобила го делят 180 000 бройки

Пламен Георгиев,
Tesla Model 3

, iStock

Tesla Model 3

О тминалата година остана под знака на ценовата война, която поведе Tesla преди две години, но и на многото скандали, последният от които е от преди седмица. Очаква се 2023 година да е рекордна за Tesla, но въпреки това ще бъде завършена с още едно неизпълнено обещание от Илон Мъск, а именно за достигане на 2 млн. продажби в една календарна година, пише агенция БТА.

Изчисленията се, че Tesla вероятно е пласирала 1,82 милиона автомобили в цял свят, или с 37% г. През последното тримесечие са реализирани 473 000 коли.

През януари Мъск заяви, че Tesla има потенциал да реализира повече от 2 милиона автомобила през годината, ако не се появят "неочаквани пречки". През октомври обаче той посочи, че високите лихви подтискат търсенето.

Компанията обяви, че възнамерява да постига 50% ръст на продажбите години напред, но според анализатори още през 2024 г. тя може да има проблеми поради отпадането на субсидиите за покупка на електромобили в САЩ и Германия.

Според Джайрам Натан от Daiwa Capital Markets Tesla " едва ли ще успее догодина да реализира повече от 2,04 милиона коли, при спад на приходите за всеки доставен автомобил от 4%.

Други анализатори, интервюирани от Visible Alpha, смятат, че компанията ще успее да продаде около 2,2 милиона коли, но наскоро пуснатият Cybertruck и обновеният Model 3 едва ли ще са достатъчни, за да засилят търсенето.

Tesla признава, че навлиза в преходен период с нисък растеж, посочва анализаторът от Deutsche Bank Емануел Рьознер след среща с шефа за връзки с инвеститорите в компанията Мартин Виеха.

Tesla производство на автомобили