Tesla подготвя футуристичен, но евтин електромобил

Цената му трябва да е около 25 000 долара

Мартин Дешев,
Tesla

Getty

О т години Илон Мъск казва, че един ден Tesla ще предложи евтин електромобил, който ще е с цена 25 000 долара. Въпреки това няма никакви индикации, че реално се работи по такъв проект, съобщава Autoblog.

Според новата биография на Мъск, която е написана от Уолтър Исааксън, милиардерът е „разпокъсан“ между няколко идеи и това дълго време го е забавяло. В крайна сметка от екипа на компанията са успели да убедят Мъск да приоритизира два проекта: роботакси и въпросният евтин електромобил.

Идеята за роботаксито е поне от 2021 г. Мъск иска Tesla да произведе 20 млн. такива автомобили, които според него ще изкарват поне по 30 000 долара годишно на собствениците си. Разбира се, те ще използват технологията за автономно управление и Мъск дори иска те да нямат волан и педали.

Крайният вид може и да е по-различен, защото директорите на Tesla са предложили на Мъск да направи двата проекта, но те да се произвеждат на една поточна линия. Тоест роботаксито и евтиният електромобил ще са много сходни.

Въпросният евтин електромобил може да има футуристичен дизайн подобно на Cybertruck. Роботаксито също ще следва подобна линия, но ще има свой собствен вид. Последните скици на двата модела са били прегледани по-рано тази година.

Засега нито Мъск, нито Tesla са коментирали официално работата по такива нови коли. Индикациите обаче показват, че тя напредва, макар и не с особено бързо темпо.

автомобили коли електрически автомобил Tesla