Tesla обвини журналисти във фалшифициране на публикации за дефектните части

Според компанията, твърденията, че обвинява шофьорите за собствените си проблеми, са напълно неверни

Мартин Дешев,
Tesla шоурум

iStock

Tesla отговори остро на публикации от последните дни, че е знаела за дефектни части в автомобилите си, но умишлено е пренасочвала вината за проблемите към шофьорите. В дълга публикация в профила си социалната мрежа Х, компанията обвини, че авторите на тези статии са фалшифицирали факти.

Tesla обвинява конкретно агенция Reuters в публикуване на „статия, която има изключително подвеждащо заглавие и е пълна с непълна и демонстративно невярна информация“. Рядкост е за Tesla да коментира публикации, особено след като през 2020 г. премахна ПР отдела си.

Сега компанията е решила да отговори, като изданието Electrek уточнява, че Tesla е била потърсена за коментар от Reuters преди публикуването на материала, но не е отговорила. Практически компанията отговаря постфактум.

Tesla прави разбивка на основните неща, с които не е съгласна, като казва, че е платила за повечето от споменатите 120 000 ремонта, като ги е покрила гаранционно. Компанията също така твърди, че един сниманите в статията компоненти всъщност е показан след катастрофа, а не е дефектирал, както се твърди. „Клиентът беше уведомен, че Tesla прегледа телеметрията и разбра, че е имало катастрофа и затова ремонтът не се покрива от гаранцията“, казва компанията.

Според Tesla авторите на материала са събрали различни, несвързани помежду си казуси и инциденти и са ги представили като общ проблем, който е базиран на погрешни и непълни данни. Компанията смята, че това е целенасочено и тя смята, че се случва в „много от негативните статии за Tesla”.

„Да се използва едностранното мнение на един клиент за универсално представяне на изживяването за всички клиенти създава погрешна и фалшива представа за Tesla. В действителност, за всеки разочарован клиент, има стотици други, които са много доволни от Tesla и биха купили отново. Числата не лъжат за броя повторни продажби и доволни клиенти“, казва компанията.

електромобили електрически автомобил Tesla автомобили коли