Стартира производството на „Model T на XXI век”: Ford F-150 Lightning

Електрическият пикап е по-мощен от предварително заявените параметри

Пламен Георгиев,
Ford F150 Lightning

Ford

С лед дълъг период на подготовка, F-150 Lightning най-после бе качен на конвейра. По време на официалната церемония, Боб Фарли, изпълнителен директор на Ford, нарече модела „Model T на XXI век”. И в това има голяма доза истина. Model T направи революция в автомобилното производство (първият автомобил, произведен на поточна линия), както се очаква и F-150 Lightning да направи революция в мисленето на американците, които да заменят бензиновите си пикапи с електрически.

На практика той не е първият електрически пикап, но е първият, който наистина предлага на янките реална възможност да изберат електрическо задвижване. А янките вече 45 поредни години правят от F-150 най-продавания пикап в САЩ. При това сега неговият електрически събрат се предлага на стартова цена под $40 000.

Ford обяви, че има над 200 000 резервации за F-150 Lightning, заради което разширява Rouge Electric Vehicle Center, за да постигне планирано годишно производство от 150 000 през 2023 г.

Ford

Този модел ще е сред основните инструменти, на които Ford ще разчита, за да изпълни плана си от 2 млн. електрически автомобила годишно до 2026 г., което ще е около 1/3 от общото производство. До 2030 г. електрическите модели трябва да са 50%. За целта ще помогне и втори електрически пикап, за който каза самият Фарли по време на церемонията тази седмица, но това е тема, която тепърва ще се развива.

Интересното е, че F-150 Lightning ще предложи на клиентите си по-висока мощност от предварително обявената от компанията. Оборудван със стандартния пакет батерии, Lightning ще генерира 452 к.с., което е с 26 повече спрямо предварително обявените 426. Моделът с по-голяма батерия ще е с мощност 580 к.с., а не както първоначално бе обявено 563 к.с. И в двата случая въртящият момент остава 1054 Нм. Тази версия предлага пробег до 515 км.

Ford Ford F-150 Lightning