Спешно: Hertz продава 20 000 електромобила, не стават за кола под наем

Ще бъдат заменени с добрия стар ДВГ, защото EV струват прекалено много да се ремонтират, когато клиентите ги повредят

Hertz

Getty

П лановете на Hertz да купи хиляди автомобили Tesla и хиляди Polestar й спечелиха купища от безплатно медийно отразяване, когато бяха обявени преди няколко година. Без съмнение, възможността да шофират последните електромобили й донесе нови клиенти. Но сега се оказва, че реалността е малко по-различна от цветното бъдеще, рисувано от анализатори и някои компании. Една от най-големите компании в света за отдаване на коли под наем не само удари ръчната спирачка на плановете за електрификация на автопарка, а направо включи на задна.

Около 20 000 електромобила от парка на Hertz в САЩ ще бъдат продадени и заменени с традиционни автомобили с ДВГ. Като причина за това от компанията посочват по-високите разходи за ремонт на EV спрямо конвенционалните автомобили. В момента компанията има около 400 автомобила Tesla, предлагани за продажба пред програмата й Rent2Buy, някои от които предлагани за под $18 000.

През октомври 2021 г. компанията се спаси от банкрут като обяви, че добавя Tesla Model 3 в автопарка си, твърдейки, че до края на 2022 г. ще има около 100 000 американски Modеl 3. Сделката се изчисляваше на $4,2 млрд., но това обещание така и не се изпълни. В началото на 2023 г. тя разполагаше с около 48 000 електромобила. Твърденията на Hertz не спряха дотук, през 2022 г. компанията каза, че ще закупи 65 000 автомобила от Polestar през следващите пет години.

Но пукнатините в плановете на Hertz започваха да стават очевидни през миналия октомври. Изпълнителният директор Щефан Шер призна, че, макар електромобилите да имат по-ниски експлоатационни разходи, високите разходи за ремонт на EV след инцидент, удрят спирачка за изпълнението на плана да се купят 100 000 „Тесли”.

Hertz не е единствената компания, която страда от по-високите ремонтни разходи на електромобилите. Миналият декември Sixt разкри, че изважда Tesla от автопарка си заради огромната амортизация, но пък реши да запази китайските модели от BYD.

Hertz коли под наем рент-а-кар