Соларният автомобил Sion остава на цена около 25 хил. евро

Германската компания показа окончателния сериен вариант на събитие в Мюнхен. Заявките са над 19 хиляди

Sion Sono Motors

Sono Motors

Г ерманският стартъп Sono Motors събра над 2000 души на събитие, на което представи окончателния сериен варинт на соларния си електрически автомобил Sion.

Той почти не се различава от вече показания, а техническите му характеристики остават същите, така големите новини са свързани с цената.

Sono Motors

Тя ще остане около 25 000 евро преди данъците, дори ако инфлацията продължи да расте. Това е голямо облекчение и се очаква колата да предизвика още по-голям интерес. До 1 юли са получени над 19 хиляди заявки, като те ще бъдат продадени на средната цена от по 23 950 евро.

Оттук нататък тя ще бъде 25 126 евро - точно същата, обявена преди месеци. Тя вече бе завишавана от 2018 г., когато Sion бе представен като концепция.

Sono Motors

Производството стартира следващата година във Финландия. Финансиране бе осигурено от листване на фондовата борса в Ню Йорк и от скандинавската компания Valmet Automotive, която ще прави колата.

Sion е компактен хечбек, покрит със слънчеви клетки за зареждане в движение. Той е обновен с нови светлини, дръжки на вратите и по-просторен интериор, се казва в официалната информация.

Промените в дизайна се изразяват в изчистване на някои линии и елементи, особено отзад.

Sono Motors

Стартъпът очаква електрическата кола да осигури до 305 километра пробег (от батерии на CATL - основен акционер във Valmet), като слънчевите клетки могат да добавят средно 112 км на седмица.

Идеята на Sion e да предлага двупосочно зареждане. Слънчевите му клетки са 330, а батерията е с капацитет 30 кВ/ч. За да бъдат защитени, клетките са покрити с поликарбонат, който е лек и здрав същевременно. Електромоторът е с мощност 107 к.с.

Sono представи и комплект за оборудване на автобуси с двигател с вътрешно горене със слънчеви панели за пестене на дизел. Компанията не публикува цени, но каза, че клиентите ще могат да върнат инвестицията си за три до четири години.

Sono Motors

Sono Motors Sion автомобил със слънчеви батерии Мюнхен