Собствениците на електромобили стават жертва на ново престъпление

Отчаяни времена, във Великобритания крадат кабелите за зареждане на електромобилите, за да се изкарат някой и друг паун от мед или да продадат кабела на вторичния пазар.

Пламен Георгиев,
електромобили зарядни

iStock

С обствениците на електромобили стават жертва на ново престъпление, набиращо скорост във Великобритания. Крадци крадат/режат кабела за зареждане на е-колите, след което или го продават за скрап, тъй като в него се съдържа ценният мед, или продават кабела на вторичния пазар за до 200 паунда.

Експерти изчисляват, че подобни кражби скоро може да достигнат стойност около 10 млн. паунда годишно, колкото са разходите на шофьорите за смяна на откраднати над 10 000 катализатора на Острова за година.

Продажбите на електрически автомобили излетяха и в момента по пътищата на Обединеното кралство има над 400 000 електромобила и 750 000 плъг-ин хибрида. До 2030 г. почти всички нови автомобили ще са електрически или хибридни.

Във Великобритания има около 42 000 обществени зарядни точки. Обикновено зарядният кабел на автомобила е около 4,5 метра. Ценното в него е медта, като за скрап тя излиза около 50 паунда. У нас цената на мед за вторични суровини (тънка/дебела) е 13,30/13,80 лв./кг. Нов кабел от производителя може да струва до 700 паунда.

Понякога кабелите се крадат от багажника, но също така може директно да бъде откраднат по време на зареждане. Повече пари се печелят при препродажба на други пострадали от същото посегателство, което затваря кръга и вдига търсенето.

Дори кабелът да е заключен по време на зареждане, това не спира престъпниците, като често използват дори чук. Това е още по-опасно, защото води след себе си още по-голяма сметка за ремонт.

Съветът на специалистите е да се купи вериги, опакована през пластмасова обвивка, която да бъде прокарана около кабела и между спиците на джантата, след което да се заключи с катинар.

В България също вече има случаи на срязани кабели на зарядни станции.

Източник на статията: thisismoney.co.uk

електромобили зарядна станция