Слабо EV търсене принуждава VW да намали производството

В завода в Цвикау се преминава от три на две смени, ще бъде засегнато производството на VW ID.3 и Cupra Born

Пламен Георгиев,
Volkswagen ID3 тест драйв

CarMarket.bg

П азарът на електромобили в Европа продължава да бележи ръстове, но темпът на тези ръстове се забавя, което кара автомобилните производители да звучат минорно през последните месеци. Особено ги притесняват причините за забавящия се ръст, но за това вече писахме, може да прочетете в следващия линк.

Сега идва поредното потвърждение от Volkswagen, като преди по-малко от месец компанията се отказа от инвестицията в трети гигазавод за батерии, който предварително се смяташе, че ще бъде построен в Източна Европа. Сега става ясно, че работните смени в зала 5 на завода в Цвикау ще бъдат намалени от три на две, съобщава Automotive News. Там се произвеждат електрическите близнаци VW ID.3 и Cupra Born.

През септември от VW бе съобщено, че ще бъдат съкратени хора в Цвикау, първият завод на концерна, който премина към производство само на електромобили.

Месец по-късно производителят временно спря производството на Audi Q4 E-tron, Audi Q4 Sportback E-tron, VW ID.4 и ID.5 също в Цвикау. Тогава, както и сега, причината бе намалено търсене.

Проблемът на цялата индустрия е, че експерти предвиждат намаляващо търсене през следващите две години. А това слабо търсене засяга всички, засяга и временно заетите в индустрията на Стария континент. Има множество случаи на неподновени договори на временно заети.

Volkswagen слабо търсене електромобили в България Цвикау