Volkswagen ID.3: с малки стъпки към големи промени (видео ревю)

Външните корекции са минимални, но осезаеми за пробега. Осезаеми са и в интериора, като сериозно внимание е отделено за адресиране на критиките по адрес на софтуера

,

П реди да се затичаме, първо трябва да направим първите, малки крачки. ID.3 бе първата рожба в новото електрическо семейство на Volkswagen, с която започна най-голямата трансформация в историята на компанията. Първите три бяха съпроводени с радост, вълнение, падания и ставания, първите стъпки. Обновеният ID.3 вече е у нас, а с него Volkswagen ще се опита да се затича към електрическото бъдеще, към което е отправил взор през последните години.

Сещам се за изненадата ми преди време, когато Hyundai обяви, че иска да стане доставчик на решения за интелигентна мобилност. Какво е общото между Hyundai и Volkswagen ли? Нищо, просто това е още един пример за стремежа на компаниите да се променят.

Като част от стратегията си ACCELERATE, VW иска да стане софтуерно базиран доставчик на услуги за мобилност с нулеви вредни емисии. Даже ми беше трудно да го преведа.

Преди да стигна до софтуера, донесъл доста проблеми на VW до момента, нека отдадем нужното внимание на хардуера, защото държа все още на това, че Volkswagen е преди всичко производител на автомобили.

 STOP &GO: Диаметърът на завой от 10,2 метра прави автомобила изключително маневрен.

CarMarket.bg

STOP &GO: Диаметърът на завой от 10,2 метра прави автомобила изключително маневрен.

Истината е, че промените по хардуера са минимални и трудно забележими. Въздухоотворите за охлаждане са увеличени, формата на предната броня е леко променена, а предният капак вече е изцяло в цвета на купето, заради което изглежда по-голям, като е премахната черната ивица под челното стъкло.

Отворите отстрани носят своя принос за допълнителното визуално издължаване на автомобила. Но те играят и много важна роля: за оптимизация на ключовата характеристика в един електромобил: аеродинамиката.

 STOP &GO: Водно охлаждане поддържа идеалната работна температура на батерията от около 25 градуса по Целзий.

CarMarket.bg

STOP &GO: Водно охлаждане поддържа идеалната работна температура на батерията от около 25 градуса по Целзий.

Да, батерията е изключително важен фактор, незаобиколим, но аеродинамиката оказва най-голямо влияние за консумацията на електричество. Над 60% от разхода при движение по магистрала се оформя от аеродинамиката. Затова е повече от разбираемо, че дизайнерите са наблегнали на този факт при изчистване линиите на ID.3.

Аеродинамиката е оптимизирана с по-добро насочване на въздушните потоци около предните колела. Активната „щора” в предницата се отваря само когато мотора има нужда от охлаждане. Своят принос имат стръмно наклонени А-колони, плавната линия на покрива и изтеглени С-колони.

Резултатът е отличният коефициент на въздушно съпротивление от 0,263. Аеро джантите също помагат.

 STOP &GO: VW дава гаранция от 160 000 км или 8 години, след които батерията трябва да е запазила поне 70% от капацитета си.

CarMarket.bg

STOP &GO: VW дава гаранция от 160 000 км или 8 години, след които батерията трябва да е запазила поне 70% от капацитета си.

Стандартно моделът се предлага с 18-ки във версия Pro, а това изпълнение е Pro S, което ще рече, че размерът им вече е 19 цола стандартно. Но тук, за разкош, размерът им е 20 цола!

И за да не бъдат грозно надрани в някой бордюр, VW предлага и опцията за автоматизирано паркиране Park Assist Plus.

Цветовете също трябва да бъдат отбелязани. Шест са металиците, включително лансиращият цвят Dark Olive Green, но той идва срещу допълнителни 1912 лв.

В списъка с опциите са и матричните IQ. Light фарове. Те са основната и най-важна част от екстериорния пакет Plus, който идва за „скромната” цена от около 5500 лв. В него влизат още затъмнени задни стъкла, LED стопове с динамични мигачи, динамично регулиране на дългите светлини Dynamic Light Assist и Адаптивната система за електронно регулиране на окачването DCC.

 STOP &GO: Екранът с диаметър 12 инча е стандартен.

CarMarket.bg

STOP &GO: Екранът с диаметър 12 инча е стандартен.

Най-важните промени са вътре. Те са видими и освен това – сетивни. Казвам сетивни, защото се усещат. Говоря за качеството на материалите, което е на много по-високо ниво от преди.

От Volkswagen са се вслушали в обратната връзка от клиентите си и са направили ID.3 да изглежда така, както публиката очакваше.

Материалите са станали по-приятни на допир, седалките са чудесни и като визия, и като усещане, и са стандартни. Тази конкретна микрофибърна тапицерия не е стандартна. В състава й влиза 71% рециклиран материал, добит от пластмасови отпадъци.

В интериора на ID.3 няма материали с животински произход, за сметка на това има много рециклирани и рециклируеми материали, нещо, с което VW много се гордее.

 STOP &GO: Микрофибърният материал, Artvelours Eco, е направен от 71% рециклирани пластмасови отпадъци.

CarMarket.bg

STOP &GO: Микрофибърният материал, Artvelours Eco, е направен от 71% рециклирани пластмасови отпадъци.

Сред основните акценти е завъртеният към водача 12-инчов сензорен екран, от който се управлява почти всичко в автомобила. VW не са премахнали сензорните слайдери за температурата и аудиото, които бяха обект на сериозни критики от клиентите. Това ще стане при новия Tiguan.

Вътрешното пространство продължава да е като в конвенционален автомобил от калибъра на Passat, което се дължи на междуосието от 2,77 м. При версията Pro задната облегалка не е делима, докато при Pro S - да. Обемът на багажника е 385 л, нищо впечатляващо.

Интересното тук е, че а този ID.3 може да се прави аналогия с Beetle. Допирната точка е разположението на мотора. И в двата случая той е отзад. Само че тук той е под багажника, а не в него, както е при класиката.

По него не е правено нищо, продължава да е синхронен електромотор с перманентно възбуждане. Мощността му е 204 к.с., въртящият момент 310 Нм.

 STOP &GO: ID.3 Pro S може да се зареди от 5 до 80% за 30 мин. на бърза зарядна станция с мощност 170 kW.

CarMarket.bg

STOP &GO: ID.3 Pro S може да се зареди от 5 до 80% за 30 мин. на бърза зарядна станция с мощност 170 kW.

Батериите отново са две. По-малката е с капацитет 58 kWh, в моя случая тя е по-голямата със 77 kWh. В първия случая пробегът е до 426 км, а на моя тестови модел по заводски данни се дават до 546 км пробег.

Нещо наистина много важно и удобно. Нарича се Plug & Charge. Особено полезно е то на обществена зарядна станция. От вас се иска да сте инсталирали приложението We Connect ID и да сте въвели всичката искана от вас информация. След това трябва само да свържете зарядния кабел с автомобила. На станциите на Fines използването на услугата е договорена с VW и може да се възползвате от нея.

Станцията и колата си „говорят” по между си и уточняват подробностите по зареждането и най-важното – плащането на сметката. Това го има в Tesla, но е новост за VW и модела.

Това, което няма и Tesla, са данните от рояка, т. нар. swarm data. На тях разчита технологията Travel Assist за полуавтономно шофиране. Автомобилът може да комуникира с други автомобили на марката, обменяйки данни и предупреждавайки ги за трафик, инциденти и т.н. Това го отбелязваме като плюс, но все пак трябва да кажем, че все още няма достатъчно много такива автомобили на VW в България, за да е полезна тази функция.

Друга интересна новост при ID.3 е двупосочното зареждане, което означава, че може да използвате батерията му отдаване на енергия.

 STOP &GO: Volkswagen и Fines имат договор за функцията Plug & Charge.

CarMarket.bg

STOP &GO: Volkswagen и Fines имат договор за функцията Plug & Charge.

Тъй като не довърших темата за батерията, ще продължа с факта, че голямата, 77-киловатчасова батерия може да се зареди за 30 мин от 5 до 80% на бърза зарядна станция с мощност 170 kW. За 35 минути се зарежда по-малката батерия, но на станция с мощност 120 kW.

В списъка с опции се предлага термопомпа срещу 2000 лв., която е особено важна в студено време. И за финал по темата батерии, VW гарантира, че след 8 години или 160 000 км батерията ще е със 70% от нетния си капацитет.

Много невидима работа е била хвърлена върху софтуера, Ахилесовата пета до момента за компанията. Нямам съмнение, че този казус ще бъде решен. Пътят към това започва именно с тази версия на софтуера, която по ред е 3,5, докато предишният ID.3 бе с версия 3,1. Усещането за по-лесно навигиране в менюто е осезаемо.

 STOP &GO: Един синхронен мотор с перманентно възбуждане (PSM) на задната ос с 204 к.с. и 310 Нм, като задвижващият блок тежи само 90 кг.

CarMarket.bg

STOP &GO: Един синхронен мотор с перманентно възбуждане (PSM) на задната ос с 204 к.с. и 310 Нм, като задвижващият блок тежи само 90 кг.

Нетипичният регулатор на трансмисията е запазен на таблото. То е малко, но на него имате основната информация, а като опция се предлага Head-up дисплей с добавена реалност, какъвто аз виждам в челното стъкло.

Ако пътувате сам, може да се забавлявате с облачно базирания гласов асистент. Трябва да натиснете бутона върху волана и да произнесете Hello ID. Но аз мога да си увелича музиката или да си настроя температурата и сам, без да се налага да комуникирам с асистента, не си падам по тази част. Но пък младите клиенти искат гласов асистент, затова и го има.

За мен по-важно е усещането зад волана. На първо място, тъй като това е електромобил със задно задвижване, той е с още по-добър диаметър на завой, което значи голяма маневреност. Малко над 10 метра и колата прави обратен, което си е отличен параметър.

Инженерите на VW са наблегнали на комфорта, повече от разбираемо, все пак това не е спортен модел. ID.3 стабилен, стъпва плавно на пътя, но най-вече – изключително обезшумен. Ще кажете, че всички електромобили са такива. Това е факт. Но аз говоря за изчистване на паразитните шумове и тези от търкалянето на дори 20-цолови колела. Всички това наистина ме кара да се чувствам като в лимузина откъм липсата на външни паразитни шумове.

 STOP &GO: Всеки от матричните IQ. Light фарове (опция) са съставени от 18 светодиода, 11 от които могат индивидуално да се изключват или затъмняват.

CarMarket.bg

STOP &GO: Всеки от матричните IQ. Light фарове (опция) са съставени от 18 светодиода, 11 от които могат индивидуално да се изключват или затъмняват.

Ако трябва да съм критичен ще кажа, че просто липсва обратна връзка от предните колела или фактора забава по време на шофиране, каквото предполага задното задвижване.

Не обърнах подобаващо внимание на разхода по една единствена причина, изминах около 130 км с автомобила, без да съм го карал на магистрала, затова и той не е релевантен. Ще поправя този пропуск с флагмана ID.7, който очакваме в началото на следващата година.

Не казах нищо и за цената. Умишлено, защото леко ме притеснява. Тази версия стартира от 95 хиляди, а тестовият модел беше около 113 000 лв. Бих казал прекалено много за малък семеен автомобил, но наистина вече ми е трудно да се ориентирам. Преди седмица казах, че Ford Ranger Raptor е скъп със своите 160 000 лева, но не така мислят 65 човека, които са си го поръчали. Така че извади за цената нека всеки сам си прави изводите.

Технически характеристики:

Volkswagen ID.3 Pro S

Размери

Дължина, мм: 4261

Широчина, мм: 1809

Височина, мм: 1562

Междуосие, мм: 2770

Мотор

Тип: един PSM електромотор

Капацитет на батерията (нето), kWh: 77

Макс. мощност, к.с.: 204

Макс. въртящ момент, Нм: 310

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 160

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,9

Среден разход, kWh/100 км: 15,7

Пробег, км (WLTP): до 546

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 95 138

Цена на тестовия модел, лв. с ДДС: 113 000

Volkswagen VW ID.3 Volkswagen ID.3 Тест драйв