Skoda се връща към корените си и ще прави достъпни EV-та

Компанията признава, че през последните години основното ѝ кредо остана на заден план

Мартин Дешев,
skoda epiq

Skoda

П рез последните няколко години Skoda осезаемо вдигна качеството на автомобилите си, което се отрази и на цените. Сега компанията обаче смята, че трябва да се завърне към корените си и да предложи по-достъпни коли, като навлизането на електрическите модели е идеален момент за постигането на това, съобщава Which Car.

Браншът се опитва да понижи цените на електричките и много компании работят по по-евтини EV-та. Малки, евтини и електрически обаче е сложна и скъпа комбинация за повечето производители.

Skoda планира участие на този сегмент в близко бъдеще с поне два нови модела, казва Майкъл Ирмер, управляващ директор на Skoda Australia. Един от тях ще е наскоро показаният Elroq – модел със средни размери, който ще бъде изцяло електрически. Редом с него можем да очакваме и Epiq – компактен, електрически SUV.

За по-натам са предвидени още електрички. Един от тях е 7-местен SUV, а в плановете има и електрическо комби. Тези два модела обаче не звучат като най-евтините идеи, но според Ирмер комбитата са една от традициите на Skoda и е напълно логично да има такъв електрически модел.

Ирмер казва, че Epiq ще е в основата на атаката към по-евтиния клас EV. Той ще е базиран на платформата MEB Entry на Volkswagen, която се използва и от ID.2. Целта на Skoda е Epiq да се предлага на цени от 25 000 евро в Европа. Може да се очаква догодина.

Elroq ще бъде между Enyaq и Epiq. Ще е със средни размери, а по-натам ще се присъедини и 7-местния модел, който ще е с размерите на Kodiaq.

Компанията няма да забрави и достъпните модели с ДВГ, казва Ирмер. Те ще продължат да се развиват и да са на пазара поне до края на десетилетието.

Skoda електромобили електрически автомобил автомобили коли