Новата Skoda Epiq е малък SUV на ток за 25 000 евро, идва през 2025 г.

Skoda остава отдадена на електрификацията с 6 нови електромобила, които ще дебютират до 2026 г., но ще продължи да предлага автомобили с ДВГ, докато клиентите ги търсят

Skoda Epiq

Skoda

Skoda представи нов базов EV с името Epiq. Финалният вариант на електрическия компактен SUV ще дебютира през 2025 г., като стартовата му цена ще е 25 000 евро, прагът, към който всички се стремят в този сегмент. Той обещава просторен интериор и пробег над 400 км.

Моделът бе представен по време на годишната пресконференция на Skoda, на която бяха разкрити финансовите резултати и очертани бъдещите стратегически планове. Първоначално се очакваше да видим компактния Elroq SUV, който се очаква да дебютира по-късно тази година като електрическа алтернатива на Karoq. Но изненадата беше голяма, когато видяхме този предсериен вариант на Skoda Epiq, който реално ще е братовчед на VW ID.2 and Cupra Raval.

Skoda

Skoda Epiq е дълъг 4,1 метра, което е също толкова, колкото е и дължината на Fabia. Дизайнът е подчинен на последния дизайнерски език Modern Solid, с модерно излъчване, откроим LED светлинен подпис. Моделът носи прилики с Skoda Vision 7S Concept от 2022 г., което е многообещаващо.

Въпреки компактните размери, Skoda казва, че моделът ще предлага „епично вътрешно пространство”. В него ще има място за петима и обем на багажника от 490 литра.

Водещ елемент в интериора е минималистичното табло и „плаващият” дисплей инфотейнмънт системата, съпроводен от много по-малко приборно табло. Други детайли са двуспицовият волан, ултра тънките вентилационни отвори, както и наличието на физически бутони.

Skoda

Skoda не разкри технически параметри, но каза, че ще предлага пробег около 400 км. Производството на Skoda Epiq ще е поверено на завода в Памплона, Испания, където ще се правят още VW ID.2 и Cupra Raval.

Skoda

От инвестиционните планове изпъква това, че чешката марка планира да лансира 6 електрически модела в следващите две години. Но производителят ще продължи да развива и други видове задвижване, включително „много ефикасни” ДВГ, плъг-ин хибридни системи също. Skoda ще продължи да предлага конвенционални модели дотогава, докато клиентите ги търсят.

Skoda Epiq Skoda