Skoda се надява поредният завод за батерии на VW да е в Чехия

Решението ще бъде взето най-късно през следващата година

Skoda Enyaq завод

Skoda

Skoda изрази надежда, че четвъртият завод за батерии на Volkswagen Group ще бъде в Чехия, родината на марката, предаде “Ройтерс”, цитирайки Михаел Оелеклаус, член на борда на директорите и отговорник за продукцията и логистиката.

Очаква се решение във Волфсбург да бъде взето тази година, най-късно следващата. VW планира да разчита на шест завода за батерии в Европа до края на десетилетието.

С тяхна помощ концернът иска да стане номер 1 в света в EV сектора, като и наскоро босът д-р Херберт Дийс потвърди целта - Tesla да бъде свалена от върха още до 2025 г.

В надпреварата за завода са Унгария, Полша, Словакия и Чехия, анонсира VW още преди месеци. Съоръжението трябва да отвори врати през 2027 г.

Решението ще бъде взето във Волфсбург, рече Михаел Оелеклаус. - Вярваме, че това ще стане през есента, може би най-късно догодина. Също така вярваме, че Volkswagen ще се произнесе в полза на Чехия.”

Skoda отдели част от завода си в Млада Болеслав за производство на батерии. Те са за всички коли от платформата MEB. Годишното производство ще достигне 380 000 броя догодина.

Батериите са 55, 62 и 82 киловатови.

Ройтерс

Чехия завод за батерии VW Golf R32 Volkswagen T2 Skoda Enyaq Coupe RS