Сitroen като VW, иска евтини ЕV за по 20 хиляди евро

Трябва да гоним използваемост, а не пробег, твърди британски шеф на компанията

,
Citroen EV logo

Citroen

Новото лого на Citroen.

П рез миналата година вече смененият шеф на Volkswagen Group д-р Херберт Дийс заяви, че в концерна се работи по електрически модели на стойност около 20 хиляди евро.

Междувременно научихме, че такива се правят в SEAT, малко по-нататък в Skoda и евентуално във VW. Въпреки трудностите босът беше уверен, че макар и с леко закъснение, целта може да бъде изпълнена.

Причините да го сменят са други, спирахме се подробно.

Сега на дневен ред е Citroen, вчера показала новото си лого, с което ще прекрачи в електрификацията. А за електрически коли на цени около 20 хиляди евро говори и шефът на френската компания за Великобритания Йориг Дрюс пред Top Gear.

Искаме електрически коли за повече хора, а не само двутонни автомобили за по 40 хиляди паунда, посочва той. - Средният Citroen ще е на цени от под 20 000. Нещо не е наред на европейския пазар.”

Все пак Дрюс добавя по-нанатък, че за момента “електричките” не могат да изравнят возилата с ДВГ - заради трудните времена. Не е ясно дали босът принципно визира наследниците на модели като С3 и C3 Aircross, които от 2024 г. ще са изцяло EV.

Дрюс добавя, че Citroen е в добра позиция, тъй като братските му брандове Peugeot и Opel вече имат приемливи предложения - e-208 и Corsa Electric. Но има какво да се желае и по отношение на тях.

Достъпността не означава да имаме големи батерии. Аргументът е използваемостта, а не пробегът. Така че трябва да правим електрически автомобили, които са ефективни и могат да се зареждат с висока мощност. Това ще намали времето за зареждане. Ще оразмерим правилно батерията и ще намалим автомобила. Това са нещата, от които наистина се нуждаем”, счита британският шеф на Citroen.

Top Gear

евтини електромобили Volkswagen Citroen