Rimac Nevera? Aspark Owl? McMurtry Spеirling е създаден да чупи рекорди

Феновете го познават, счупи рекорди в Гудууд, а сега влиза в производство със съотношение мощност/маса от 1 към 1 (1000 к.с. на 1000 кг). Колосална е и цената му

McMurtry Speirling

McMurtry Automotive

А ко McMurtry Speirling е ви говори нищо, то това е миниатюрен електрически хиперавтомобил, който миналата година счупи рекорда на трасето на Фестивала на скоростта в Гудууд. Макс Чилтън постигна време от 39,08 секунди, подобрявайки с 0,8 секунди предишното най-добро време, записано от Ромен Дюма с VW ID.R през 2019 г. Още по-впечатляващо е, че по-късно през 2022 стана ясно, че McMurtry е ускорил от 0 до 96 км/ч за… 1,4 секунди!

Е, сега става ясно, че това чудовищно електрическо творени влиза в серийно производство, макар и ограничено до 100 бройки. На Фестивала на скоростта в Гудууд ще видим сертификационен прототип, през 2024 г. ще започне производството, а първите доставки са планувани за 2025 г.

McMurtry Automotive

Далече във времето ще кажете. Да, но милионерите са готови винаги да чакат, ако срещу парите си получат нещо без аналог. А точно такъв е този електромобил. Дълъг е 3,45 м, широк е 1,58 м и е висок 1,02 м. Въпреки тези размери, в Speirling може да седне водач до 2 м височина и 150 кг тегло, това се дължи на регулируемата колона с педали и волан.

И сега по-важното: този миниатюрен модел е мощен 1000 к.с. и тежи 1000 кг! Не са много автомобилите, които могат да се похвалят със съотношение мощност/тегло от 1 към 1.

Батерията е с капацитет 60 kWh и може да се зареди за 20 минути. Зарядът й ще стигне за 10 обиколки на „Силвърстоун” на пълна газ.

McMurtry Automotive

McMurtry Automotive са пренастроили окачването, пипналите са купето и аеродинамиката, актуализирали са електрическата архитектура, спирачките, шасито и електрическото серво, за да снижат теглото. Подорбена е трансмисията, батерията е нова, охлаждането й е оптимизирано.

Не се споменава нищо за ускорението от 0 до 96 км/ч, не сме сигурни, че скоро ще стане обект на внимание. Иначе максималната скорост е 306 км/ч.

Цената? Speirling Pure ще може да бъде поръчан за 820 000 британски лири преди данъци, което се равнява на 954 000 евро. Сигурни сме, че ще бъде изкупен за нула време.

McMurtry Spеirling McMurtry Speirling хиперавтомобили