Британски електрически батмобил счупи рекорда в Гудууд (видео)

McMurtry Spеirling прати в историята досегашното върхово постижение - на Volkswagen ID.R. С бивш пилот от Формула 1 зад волана

McMurtry Spеirling Гудууд

Newspress

McMurtry Spеirling по трасето в Гудууд.

Р ечено - сторено. Наподобяващият на батмобил McMurtry Spеirling вече притежава рекорда за най-бърза обиколка на прочутия хълм на Фестивала на скорстта в Гудууд.

Ускоряващият за 1,5 сек. от 0 до 100 км/ч болид измина разстоянието от 1,9 км за 39,08 сек., така прати в историята предишното върхово постижение - 39,9 сек. на Volkswagen ID.R.

С бившия пилот от Формула 1 Макс Чилтън зад волана, задвижваният от 60-киловатова батерия  и възпроизвеждащ около 1000 к.с. електромобил започна с 41,29 сек, след това мина през 40,056 сек, за да постави новия стандарт.

Създателите му си казаха, че целта е рекорд - след като той гастролира в Гудууд и през миналата година. Поне дузина автомобили бяха пуснати по изкачването със същата амбиция, но победителят е само един и той е McMurtry Spеirling.

Притискащата му сила е 2000 кг, по-висока отколкото на Ф1 болид при 240 км/ч. Тя е налична от самото потегляне, което гарантира оптимално пренасяне на въртящия момент върху пътя, а оттам и изключителното ускорение.

Историята на този проект започва през 2016 г., когато екип от бивши инженери във Формула 1 получават интересно предизвикателство. Сър Дейвид Маммъртри иска от тях да конструират ултимативен спортен автомобил.

Резултатът е McMurtry Spеirling. А задната мисъл е с този автомобил да се представи потенциалът на McMurtry Automotive като EV иноватори за пътя и пистата.

А фестивалът приключи вчера, като тази година бе наистина впечатляващ откъм автомобили, технологии и гости.

хълм рекорди на Гинес Макс Чилтън McMurtry Spеirling Фестивал на скоростта Гудууд 2022