Renault обяви планове за производството на три електромобила

Моделите 4, 5 и Scenic ще влязат в производство още до 2025 г.

,
Renault 4

, Renault

Renault 4

Renault официално обяви планове за производството на три вече показани електромобила. Това ще стане до 2025 г., а триото включва моделите 4, 5 и Scenic.

Малкият електрически SUV Renault 4 ще се произвежда в Мобьож, Северна Франция, от 2024 г. Първите му изображения видяхме преди броени дни, а премиерата като концепция ще е в Париж на 17 октомври.

В същото време става ясно, че работата по 5 ще започне дори по-рано през 2024 - в Дуе.

Както е известно, Renault иска да отдели електромобилите от тези с двигатели с вътрешно горене (подобно на Ford) в отделно звено. Така първите ще се правят само във Франция, а другите в страни с по-ниски разходи за труд. Повече подробности за това ще има на 8 ноември.

През 2025 г. “Режията” ще прибави и трети модел - Scenic, отново в Дуе.

Дотогава на поточната линия ще се качи и напълно електрически заместник на Nissan Micra. А GT, EV кросоувър от спортната марка Alpine, ще се произвежда в Диеп.

Целта е да се правят по 700 000 автомобила годишно във Франция, почти всичките изцяло електрически.

Заводът в Клеон ще започне производството на електродвигател от ново поколение с мощност 200 киловата през 2027 г. Той ще бъде разработен от Renault и новия партньор Valeo. Годишно ще се майсторят по 1 милион електромотора до 2024 г.

Ново поколение електрически ванове ще дебютира с компактния Kangoo E-Tech, средния Trafic и големия Master.

Renault планира да преквалифицира 15 000 работници за EV дейности чрез своята програма ReKnow до 2025 г. Освен това автомобилният производител заяви, че е създал 1000 допълнителни работни места тази година.

Френското правителство отдели милиарди за развитие на електрификацията при колите. За последно бе отпуснат пакет от 8 милиарда евро като помощ срещу COVID-19, обявен през 2020 г.

Renault

Renault Scenic Vision Renault 5 Prototype Renault 4L Renault