Renault Scenic Vision e бъдещето на марката, изглежда многообещаващо

Концептуалният модел е с екстериорен и интериорен дизайн, които ще бъдат пренесени на конвейра. Задвижването също, но на по-късен етап

Renault Scenic Vision

Renault

Р азвитието на събитията в Украйна поставиха Renault пред изключително сложната дилема: да подкрепи мерките срещу Русия, или да жертва изключително ценен актив в лицето на почти 70% акции в „АвтоВАЗ”. Макар и тежък финансово, Режията избра втория вариант, с което ясно даде да се разбере, че е готова на всичко, за да постигне целта си. Тя се описва най-точно със слогана „Нека променим автомобилната индустрия”. Първата стъпка по този дълъг път е концепцията Renault Scenic Vision.

Автомобилът бе показан днес по време на изложението ChangeNOW в Париж, но нашата медия бе една от трите в България, която можа да се запознае с него на специално предпремиерно събитие преди седмица.

CarMarket.bg

През 1991 г. Renault показва концептуалния модел Scenic, който в последствие поставя основите на класа на компактния миниван. Това бе автомобил, оставил дълбока следа в историята на марката. Не случайно с неговото име се възражда нова задача, която е далеч по-трудна от тази на първообраза.

CarMarket.bg

За предпремиерното представяне присъстваше и Лоренс ван ден Акер, вицепрезидент по дизайна на Renault. Той лично е поел задачата от баш-шефа Лука де Мео, но Scenic (за който преди седмици писахме, че слиза от конвейра, но чието име няма как да отиде в забвение) Vision е първото реално творение на главния дизайнер Жил Видал. Смятам, че този човек ще е най-ценният актив на Renault през следващите години, защото именно Видал трансформира Peugeot от една посредствена масова марка в такава, чийто продукти започнаха да се конкурират с най-добрите в частта дизайн.

CarMarket.bg

Сега Видал има задачата да направи същото с дизайна на Renault. От това, което видях смятам, че задачата му ще бъде изпълнена. Сами може да се убедите в това, като разгледате снимковата галерия, защото тя дава много ясна представа в каква посока поема дизайна на Renault. Защото Scenic Vision е много близо до серийния дизайн, който ще видим съвсем скоро. Да, противоположно отварящите се една на друга врати вероятно няма да видим на конвейра, но светлини, светлинни подписи, линии, контури и обща визия, дори дребни детайли очаквам да видим 1 към 1 съвсем скоро. Това потвърждава и самият Жил Видал:

Този концептуален автомобил задава екстериорния дизайн на новия 100% електрически Scenic за 2024 г. и новия дизайнерски език на Renault.”

Най-впечатляващ е фактът, че 70% от автомобилните части и елементи са от рециклирани материали, като 95% от материалите са рециклируеми. В отделен материал утре ще разкажем повече за това изключително усилие да се направи автомобил, който да не вреди на околната среда. Фактите наистина са впечатляващи. Стига се до такива детайли, че черният цвят на колата не е случаен. Той е постигнат чрез извличане на въглеродните емисии във въздуха, които са смесени с бяла боя, за да не се използват други багрила, замърсяващи природата. Подът й пък е изработен от рециклирани бутилки от прясно мляко (45%) и пластмасови строителни тръби (55%).

Renault

С мисъл за природата е и задвижването. Поверено е на 160-киловатов електрически възбуден синхронен двигател. Той не използва редкоземни елементи. Батерията от 40 кВч е рециклируема и производството и ще започне до 2024 г. в гигазавода Renault ElectriCity във Франция. Тя е по-лека, по-малка и струва по-малко от батерия за подобен електромобил. Притежава горивна клетка с мощност 15 кВ, която да я презарежда по време на дълго шофиране и по този начин да увеличи пробега на автомобила. От 2030 г., след като мрежата от водородни станции се разшири достатъчно, този тип задвижване би могъл да се внедри в производство. Благодарение на него ще може да се изминават до 800 км. Единствената необходима спирка ще бъде за 5 минути или по-малко, за да се зареди водородният резервоар.

Renault

Така стигам до интериора, който безусловно е акцентът. За него Жив Видал казва:

Интериорният дизайн е перспективно проучване на бъдещия интериор на Renault.”

Преведено това означава, че след 2028 г. в интериорите на серийните модели Renault ще започнат да се внедряват част (ако не всички) от тези решения, които виждате тук. А те наистина изглеждат колкото футуристично, толкова е рационално предвид времевия диапазон, който се дава пред него.

Renault

Тук всичко е подчинено на екологията и мисълта за безопасността на човека: камери, разширяващи зрителното поле на водача с 24%, самообучаващ се интерфейс, система за лицево разпознаване...

Разбира се окото се приковава от „волана”, от дисплея по цялата ширина на арматурното табло, който прави предния капак „прозрачен” (реално виждате какво става пред вас сякаш автомобила няма предница), малките квадратни дисплеи (общо 10 на брой в целия автомобил), вградените в подглавниците високоговорители, разбира се вратите и много други елементи, които човек може да възприеме само на живо.

електромобили в България Renault Scenic Vision Renault Scenic Renault