Първият електрически Abarth - по-труден за създаване от очакваното

Все пак спортна EV версия на FIAT 500 се очаква да е готова догодина

Abarth F595

, Abarth

Abarth F595 e вълнуващ. Босът на италинския бранд Оливие Франсоа обеща бъдещият електрически Abarth 500 да е още по-вълнуващ.

Г олямата автомобилна фимилия Stellantis потвърди в началото на този месец електрическото си бъдеще. FIAT не прави изключение.

А явно и Abarth не прави, макар че преди броени дни не чухме какви са плановете за нишовия бранд, тогава акцентът бе за по-големите братя и сестри.

Каза ги босът на подразделението Оливие Франсоа пред “Аутокар”.

Накратко - догодина ще има електрически Abarth 500, който ще е първият EV на италианските спортяги. Нататък на всеки един модел ще има по един електромобил. Позната схема.

Преди година и половина казах, че няма да е толкова трудно да се направи електрическа версия на 500. Този тип автомобили са много забавни за каране. Добрата новина е, че вече работим по този проект и след като веднъж е анонсиран, няма да отнеме много време преди да е готов. Лошата е, че е по-трудно, отколкото очаквах. Ако искаш да направиш истински Abarth, не можеш да заложиш на същото задвижване, същата трансмисия или спирачки. Всичко е много различно и трябва да се адаптира”, казва Франсоа, цитиран от британската медия.

Той добавя, че в момента се правят последните тестове преди колата да бъде потвърдена официално. И обещава, че ще е “фантастична” и “с много интересен звук”. Ще имате избор и за пълна тишина.

Франсоа обяснява нещо, което ние много добре знаем - 500 и Abarth 500 са за два различни типа клиенти, тъй като и Abarth е коренно различен от FIAT и “електрификацията” не променя нещата. Поради което се очаква различен маркетингов подход.

FIAT 500 EV ускорява до 100 км/ч за 9 секунди. Abarth ще свали това постижение с две секунди, но също така се очаква и батерията му да не издържа 320 км с едно зареждане, а по-малко.

Autocar.co.uk

Stellantis Оливие Франсоа FIAT Panda hybrid Abarth 500 EV Abarth