FIAT 500 Abarth е малък италианец с чиста отрова

Fiat 500 Abarth bri4ka

vbox7.com

М алката оса с емблема на скорпион се появи през 2008 г. на салона в Женева. Наследството на Карло Абарт възкръсва в пълния си блясък само година след възстановяването на марката Abarth. През 1949 г. Карло основава компанията, използвайки за емблема зодията си – Скорпион. През 1971 г. Abarth е продадена на FIAT и става опитно поле за спортни разработки на концерна.

Наследникът на легендата 595 Abarth запазва идеята от оригинала – малко и изключително бързо автомобилче с отличителен дизайн. Външният облик изцяло инкорпорира фирмената философия, наблягаща на скорост и спортно усещане.

Отличителни черти на модела са огромната емблема, заменила тази на FIAT в центъра на предната част, голяма за тези габарити радиаторна решетка под нивото на регистрационния номер, както и въздушни отвори пред гумите. Малка емблема е положена и непосредствено зад вратите.

Не липсва заден спойлер, а ауспуховите накрайници са вградени в задната броня, която е и дифузьор, помагащ за по-висока степен на прилепяне към пътя.

Двигателят е 1,4-литров T-Jet, чиято компактна турбина осигурява мощност от 135 к.с.

„Динамика за всеки ден”, така най-кратко определят 500 Abarth създателите от FIAT. И защо не? Може би само заради цената.

Преди да ви оставим в ръцете на Филип, ето един интересен момент от историята. Карло Абарт обещава на Йохан Абт, че може да кара безплатно заводски коли Abarth, ако печели всички състезания, в които участва. И той почти успява, завършвайки първи в 29 от 30 старта (в последното завършва втори).

Четете още:

Илон Мъск загатна за първия товарен влекач на Tesla

Cayenne издърпа Airbus A380 и се вписа в рекордите Гинес

През 2018 г. идва Audi Q8, година по-късно и Q4

Източник на статията: Vesti.bg

употребявани автомобили нов внос Филип bri4ka Фиат Фиат 500 Абарт Fiat Fiat 500 Abarth