Продажбите на Plug-in автомобили в Европа продължават да спадат

Расте интересът към китайските коли

Tesla Berlin Model Y

Getty images

П азарът на Plug-in автомобили в Европа продължава да отчита спад. През месец май т.г. продажбите на електрифицирани коли са се свили с 10% - доста повече отколкото е понижението на общия пазар – 3%, съобщава InsideEVs.

Според данните на EV Volumes, през месец май в Европа са регистрирани 226 178 нови plug-in автомобила. Това е 21% от всички – спад с 2% спрямо май 2023 г.

Изцяло електрическите автомобили водят – 14% дял от общия пазар или около 150 000 броя. Това обаче и понижение с 11% на годишна база. Делът на Plug-in хибридите е 7% от пазара и се понижава с 10%.

Обикновените хибриди „спасяват“ положението за електрификацията. Интересът към тях се увеличава с 15% и те вече държат 30% от пазара. Именно благодарение на тях, общо всички електрифицирани коли имат 51% дял от пазара в Европа.

Статистиката отчита увеличение на интереса към китайските автомобили. Почти една от всеки пет изцяло електрически коли, които са били продадени в Европа, са произведени в Китай. Данни, които идват на фона на решението на ЕС да обложи китайските автомобили с допълнителни тарифи.

Най-популярният изцяло електрически автомобил в Европа за първите 5 месеца на годината е Tesla Model Y, следвана от Tesla Model 3. Третото място е за Volvo EX30. От гледна точка на производители, най-голям пазарен дял има Volkswagen Group с 20,1%, следвана от Stellantis – 11,7% и BMW Group – 10,9%. Geely-Volvo е четвърта с 10,7%, а пета е Tesla с 10,5%.

коли автомобили електрически автомобил хибриди