Китайската BYD ще строи завод за EV в Турция, очаква се инвестицията да е за $1 млрд.

След като BYD обяви строеж на заводи в Унгария, Тайланд и Бразилия, сега китайският гигант иска да инвестира милиард долара и в Турция

джамия Истанбул

iStock

О чакванията се, че Турция скоро ще обяви споразумение с китайския гигант BYD за построяването на завод за 1 милиард долара в западната част на страната, казват турски официални лица.

Очаква се президентът на Турция да обяви сделката по време на церемония в провинция Маниса, където ще бъде построена централата, казаха официални лица, пожелали да не бъдат назовавани, тъй като не са упълномощени да говорят публично.

Новият завод може да даде на BYD по-лесен достъп до ЕС, с който Турция има споразумение за митнически съюз. ЕС увеличи митата върху вноса на китайски електромобили, като удари BYD с допълнителни 17,4% към съществуващата ставка от 10%.

А има и вътрешен пазар, на който електромобилите държат 7,5% от продажбите на автомобили миналата година в Турция, страна с население от почти 90 милиона.

Турция заяви на 5 юли, че се оттегля от обявените преди почти месец планове за налагане на допълнителна до 40% тарифа за всички автомобили от Китай, позовавайки се на усилията за насърчаване на инвестициите. Това решение последва разговорите между Ердоган и президента на Китай Си Дзинпин в четвъртък по време на среща на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана, Казахстан.

Базираният в Шенжен производител заяви, че ще предложи своите електромобили на по-ниски цени в Европа през следващите години, включително хечбека Seagull, който се очаква да бъде предложен за под 20 000 евро.

BYD изгражда първия си европейски завод за леки автомобили в Унгария, който се стреми да отвори преди 2026 г. Автомобилният производител отвори първия си завод за електромобили в Югоизточна Азия на 4 юли в Тайланд. BYD взе и бивш завод на Ford Motor в Бразилия и търси място за завод в Мексико.

Продажбите на BYD скочиха до рекордните 982 747 автомобила през второто тримесечие, което е повече от 40% над продажбите от преди година.

Източник на статията: autonews.com

завод Турция BYD