Проблемите за Tesla се влошават: Съкращава над 14 000 души

Компанията свива персонала в целия свят

Мартин Дешев,
Tesla шоурум

iStock

П роблемите на Tesla продължават и изглежда се влошават. Компанията започна значителни съкращения на работната си ръка в целия свят, съобщава Autoblog.

Тя вече е изпратила съобщение до персонала, че ще съкрати над 10% от служителите. Tesla има малко над 140 000 души персонал по света. Това означава, че над 14 000 от тях ще трябва да си потърсят нова работа.

Процесът по съкращения вече е започнал и първите служители са уведомени. „Подготвяме компанията за следващата фаза на растеж и е много важно да разгледаме всеки аспект, да намалим разходите и да увеличим продуктивността“, пише Илон Мъск в съобщението до служителите.

В първото съобщение няма подробности кои отдели ще са засегнати повече и какво ще е разпределението на съкращенията. Според допълнителна информация на Electrek нито един отдел не е пощаден дори и тези с най-важните и нишови проекти.

Даден е пример с гигазавода в Тексас, в който са освободени дори хора на ръководни позиции в проекти за нови батерии. Причината – няма резултати, а разходите се трупат. Мъск не е доволен от прогреса и е решил да използва съкращенията, за да „разчисти“ и в гигазавода.

Източниците твърдят, че Мъск е поискал пренасочване на ресурси към програмата за роботаксита, за сметка на по-евтината Tesla. Проектът изостава, а Мъск обяви, че иска да го представи през август, така че компанията трябва да се забърза.

електромобили електрически автомобил автомобили коли Tesla