Липсата на евтина Tesla не е проблем, започна ерата на достъпните EV-та

Първите по-евтини модели вече са факт, а идват още много

Мартин Дешев,
BYD Seagull

, BYD

BYD Seagull

П о всичко личи, че скоро няма да има евтин модел на Tesla. След множество слухове за подобни планове, миналата седмица Reuters обяви, че проектът с неофициално име Model 2 е бил спрян, макар и Илон Мъск да отрича това.

Някои анализатори възлагаха големи очаквания на евентуален евтин модел на Tesla. Причината – той може да даде тласък и на останалите производители да предложат по-достъпни EV-та и това да активира нова ниша на пазара.

Според анализаторите на Recurrent обаче, Model 2 не е необходима, за да се случи това, съобщава InsideEVs. Пазарът вече е тръгнал в тази посока и без „помощта“ на Tesla.

През последните месеци няколко производителя вече представиха електромобили с цени под 30 000 долара. Други заявиха амбиции скоро да предложат и модели с цени дори под 20 000 долара. BYD също понижи цената на Seagull до под 10 000 долара.

Има и друга страна на монетата, казват от Recurrent. И това е пазарът на EV-та втора ръка. „Коли на Tesla с цена под 25 000 долара има и в момента. Те просто са на няколко години“, казват анализаторите. Анализ на компанията показва, че 55% от всички електрички на пазара за втора употреба са с цена под 30 000 долара. А други 30% - под 25 000 долара.

„Инстинктът ни казва, че тези коли се продават по-бързо. От обратната връзка, която имаме, хората търсят начини да се възползват от данъчния кредит. Мого хора чакат подходящия момент да купят електричка и той доближава. Всички харесват са сочат с пръст Илон Мъск, когато не успее да изпълни обещанията си. Но истината е, че ерата на достъпните EV-та вече започна“, казва Recurrent.

електромобили електрически автомобил автомобили коли