Продажбите на електрички в Европа продължават да растат

Темпът на растеж може да се забавя, но все още е солиден

Мартин Дешев,
Tesla Model Y електромобили

, iStock

Tesla Model Y

П родажбите на електрически автомобили в Европа продължават да растат и през февруари т.г. Това показват данните на EV Volumes, цитирани от InsideEVs.

Според тях, през февруари т.г. в Европа са регистрирани 202 542 нови електрически автомобила. Това включва изцяло електрическите и plug-in хибридите.

Общо те генерират 20% от целия пазар. 13% са за изцяло електрическите, а останалите 7% - за plug-in.

Неприятната новина за електричките е, че техният пазарен дял остава непроменен спрямо миналата година. Същевременно „меките“ хибриди се радват на доста по-голяма популярност. Те имат 29% от пазара и ръст от 24%. Общо 42% от всички нови коли в Европа през февруари са имали някаква форма на електрификация.

Тенденцията показва, че ръстът на новите електрички се забавя малко. Той все още е достатъчно голям, за да поддържа нивото на пазарния дял на фона на общия ръст на продажбите.

Същата е тенденцията и общо за януари и февруари т.г. Продадени са 403 691 електрички и plug-in хибрида. Това е с 18% повече, но запазва същия пазарен дял от 20%.

В класацията за най-популярни електрически модели няма особени изненади. Топ 5 за февруари 2024 г. е Тесла Model Y, Tesla Model 3, Peugeot e-208, Volvo XC40, MG 4. В класацията общо за януари и февруари подредбата е малко по-различна: Tesla Model Y, Tesla Model 3, Volvo XC40, Skoda Enyaq, Audi Q4 e-tron.

коли автомобили електрически автомобил електромобили