Преувеличен ли е крахът на електромобилите заради понижените продажби

Или пък пазарът просто минава през нормалните си цикли

Мартин Дешев,
Audi зареждане зарядна станция EV електромобил

Audi

П рез 2023 г. пазарът на електрически автомобили изпитва известни трудности. Той не отчита огромните ръстове като преди няколко години, а напротив. Някои компании дори отложиха дебюта на модели и намалиха производствените си прогнози.

Това провокира сравнително мрачни прогнози, че електромобилите не успяват да се наложат сред клиентите. Някои проучвания сякаш също потвърждават това с увеличения интерес към колите с традиционни двигатели. Толкова ли е черно всичко и наистина ли пазарът на електрически коли се срива? Според анализ на InsideEVs това не е точно така.

На пръв поглед негативните новини действително са доста. През третото тримесечие на тази година General Motors обяви, че отлага пускането на някои електрически модели, забавя строежа на нов завод за батерии и се отказва от целта си да произведе 400 000 електромобила до средата на 2024 г. Ford отчете загуба при електромобилите – 36 000 долара на брой. Дори и Мъск призна, че има някои проблеми с производството, които очаква, но за разлика от други производители, Tesla, както и BYD и други компании, пък отчитат ръстове на продажбите.

Проблем на пазара обаче реално няма. „Това е доза реалност и вероятно такава, от която има сериозна нужда. Оказва се, че реформирането на индустрия, която прекара над век в създаване на двигатели с вътрешно горене и има огромна верига за доставки в тази сфера, е по-трудно от очакваното“ , коментира анализаторът Патрик Джордж.

Той смята, че въпреки трудностите трансформацията ще продължи, тъй като тя е неизбежна и нужна. Логично е, че навлизането на електромобилите няма да е крива, която се движи само нагоре.

Процесът ще е изпълнен с възходи и падения. Докато всичко това се случва ще има и компании, които ще печелят и такива, които ще губят. Това е нормален процес на всеки пазар и електромобилите няма да са изолирани от него. В нито един момент не означава, че той се срива и ДВГ ще се завърнат и ще останем само с тях.

коли автомобили електрически автомобил електромобили