Porsche работи по SUV, по-голям от Cayenne

Той ще е изцяло електрически, с пробег за над 700 км

,
Porsche brand

Porsche

П редстоящият изцяло електрически SUV на Porsche, който ще бъде над Cayenne, е във все по-напреднала фаза на разработка и трябва да излезе на пазара през 2027 г., пише Autocar, позовавайки се на свои източници от германския бранд.

За плановете на компанията за SUV флагман се говори от миналия септември. Той е с кодово име K1. Наскоро босът Оливер Блуме каза, че автомобилът ще бъде „много спортна интерпретация на SUV“ и вероятно ще се базира на архитектурата Premium Platform Electric (PPE).

Първоначално трябваше да използва Scalable Systems Platform на VW Group, но закъсненията във въвеждането й наложиха промяна. Независимо от това новото Porsche трябва да получи подобрена версия на PPE архитектурата, която включва 920-волтова електрическа система за подобряване на скоростта на зареждане.

Autocar предполага, че Porsche ще оборудва автомобила с батерия от над 100 кВч и че неговият пробег ще надвишава 700 км.

Porsche работи върху K1 през последните три години и вярва, че той може да се окаже особено популярен на много пазари, включително Северна Америка и Китай. Очевидно ще разполага с къс преден капак и задна врата в стил лифтбек, което ще гарантира, че ще бъде лесно разпознаваем пред Cayenne и Macan.

Други акценти могат да включват регулируемо въздушно окачване, кормилно управление на четирите колела и електронен диференциал, осигуряващ векторизиране на въртящия момент.

Новият модел ще излезе на пазара след електрическите Macan, Boxster/Cayman и Cayenne (версия). Смята се, че ще струва значително повече от Cayenne Turbo GT.

Очаква се Porsche да произвежда новия електрически SUV в същия завод в Лайпциг, откъдето на бял свят ще излиза и електрическият Macan.

Оливер Блуме Porsche SUV Porsche Cayenne Porsche