Porsche извади концепция в чест на първия си автомобил

Vision 357 отдава чест на 356. Няма да се произвежда, само ще се показва по случай 75 г. на марката

Porsche Vision 357

Porsche

Porsche Vision 357

Porsche празнува тази година своята 75-годишнина и вече започна с изненадите. Първият модел на компанията - 356, е изваден през юни 1948 г., така, напълно логично, сега е почетен първо той с концепцията Vision 357.

Просто 356 е преработен като за днешните времена. 75 лета по-късно.

Porsche

Концептуалният автомобил е опит с последователност да се съчетаят миналото, настоящето и бъдещето“, каза Майкъл Мауер, вицепрезидент на Style Porsche, а отскоро и шеф на дизайна на цялата група на VW.

Така 357 приема пропорциите на оригинала, като същевременно включва стилни детайли, които гледат към бъдещето.

Едно от най-забележимите неща в концепцията е нейната елегантност. Няма дръжки на вратите - дизайнерите са ги скрили в задните стъкла.

Porsche

Камерите заменят традиционните странични огледала. Отпред и отзад Porsche скрива светлините зад перфорации в панелите на каросерията, като същевременно интегрира третата стоп светлина в задната решетка - едно от няколкото заемки от 356.

Ранният 356 се е отличавал с разделено предно стъкло по средата. Въпреки че подобен акцент не присъства във Vision 357, в Porsche са си поиграли със стъклото на концепта, “увито” около черните A-колони. Дизайнерите са искали да обединят трите елемента в едно цяло, за да наподобява козирка на каска.

Porsche

Личат 20-инчови магнезиеви джанти с "аеродинамични" капачки от карбон.

Porsche завърши екстериора в двуцветна боя с Ice Grey Metallic, покриващ по-голямата част от автомобила, и Grivola Grey Metallic, акцентиращ върху предната броня.

Големи стикери „75“ украсяват вратите и предния капак, докато по-фините „357“ се намират на предните калници и задната част. Компанията дори маркира въздухозаборниците в задните странични прозорци с надписи „въздух“ и стрелки, сочещи към входовете. 357 притежава титаниев ауспух, който има керамика вътре.

Porsche

Vision 357 оставя задвижването на заден план. Porsche е изградила колата на технологичната платформа 718 Cayman GT4 RS, предоставяйки на концепцията своя атмосферен 4-литров 6-цилиндров двигател. Той "теоретично черпи" 500 к.с. от блока. Компанията казва, че ще проектира средномонтирания задвижващ агрегат така, че да позволява използване на синтетични горива - знаем, че работи по темата.

Но няма планове да произвежда колата. Не показва интериор, поне не сега.

Широката публиката ще има възможността да види концепцията на специално изложение в Берлин, отбелязващо 75 години Porsche. Drive Forum се открива на 27 януари и ще продължи до средата на февруари. Vision 357 ще бъде ваден на показ и след това по цял свят.

Porsche Vision 357 Porsche