Ползите от преминаването към EV и чиста енергия: спестени $1,2 трилиона и над 110 000 спасени човешки живота

Изследване за това е направено в Америка и обхваща периода до 2050 г.

,
колона станция зареждане електромобил

iStock

П реминаването към изцяло електрическо задвижване на моторните превозни средства и цялостнен процес, лишен от вредни емисии, могат да спасят много човешки животи и да спесят огромни публични средства, сочи мащабно проучване на Американската белодробна асоциация (ALA).

Изследването засяга следните фактори: до 2035 г. всички нови леки автомобили да са електрически; до 2040 г. това да е факт и с тежкотоварните автомобили; а до 2050 г. електричеството да не е зависимо от изкопаеми горива.

Ако всичко това се изпълни, а такива обещания дават замесените в съответните индустрии и дейности, както и държавата, ще бъдат спасени повече от 110 000 живота, се казва в изводите, публикувани на сайта на ALA.

Ще има 2,78 милиона по-малко заболели от астма и с 13,4 милиона по-малко дни по болест на трудещите се. Всичко това ще доведе до 1,2 трилиона долара спестени публични средства.

Макар изследването да засяга Съединените щати, може да се предхположи, че данните биха били сходни или съотносими и към останалия свят.

Изразяват се опасения обаче дали всички щати отвъд океана ще се справят със сроковете. Неотдавна щати като Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон заявиха, че още преди 2035 г. ще издадат забрана за използване на коли с двигатели с вътрешно горене. А за новите регистрации датата ще е доста преди това.

Съмненията се пораждат най-вече за това кога ще бъде постигната енергийна независимост от петролни продукти. Както и за стандарта на живот на места, на които той е значително по-нисък.

Доказано е, че основната причина за астмата е замърсяването на въздуха, а това заболяване е сред най-разпространените в САЩ, като все повече деца се раждат с него. Или пък възрастни заболяват в зряла възраст.

Нещо повече, изследването е показало, че промените в околната среда засягат най-силно бедните и хората в индустриалните райони, като се има предвид и начинът, по който работи здравната система в САЩ. Казано най-просто: лекуваш се, ако имаш пари.

За добро обслужване в болница е необходимо високо покритие на медицинска застраховка, а не много американци могат да си позволят това. И  всичко това влияе на политиката, икономиката, социалните отношения, като например расовите проблеми и т.н. и т.н.

Разбира се, транспортът има своя принос за замърсяването.

Повечето автомобилни компании обещаха, че до 2030 г. ще изключат напълно двигателя с вътрешно горене от новите си модели, като ще направят и значителни стъпки в това целият процес на производство да е щадящ околната среда.

Американска белодробна асоциация

електромобили EV революция САЩ чиста енергия болести мръсен въздух обществени средства здравеопазване