Къде е най-евтино и най-скъпо да купиш електромобил

В списъка на държавите изпъква името на Румъния, която се нарежда като третата най-евтина страна за покупка на е-кола.

Пламен Георгиев,
Tesla Model 3

Getty Images

Tesla Model 3

Б итката да се направи електромобилът масов е пряко свързана с битката да станат достъпни. В основата на това стоят държавните субсидии, като в нашата страна такива все още няма. Вероятно това е и една от причините през миналата година у нас да бъдат закупени едва около 350 нови електромобила, а на отчет в КАТ към 31 декември 2021 г. да се водят около 3500 е-коли. Не такъв е случаят при съседите на север.

Застрахователната агенция Confused.com публикува изследване за държавите, в които е най-евтино и най-скъпо да закупиш електромобил. За да стигне до своите изводи, изданието е използвало за мерило един популярен модел, наличен по целия свят, след което е сравнило цените на отделните пазари. Макар да има възможност за сериозни отклонения на база местно производство и наличие на други предложения, тази класация дава интересна информация за опциите, които имат клиентите.

confused.com

При електромобилите за мерило е избрана Tesla Model 3 (колко изненадващо). Стига се до извода, че средната цена на модела е най-ниска в Макао (35 577 евро). С около хиляда евро повече е цената в Китай, но интересната тук е третата позиция на Румъния. Според изданието цената Model 3 в северната ни съседка е 36 837 евро.

Пак казваме, че тази класация има доста условности, тъй като в редица (ако не всички) държави има по-евтини електромобили от Model 3, но той се използва като референтна стойност.

confused.com

Сингапур е страната, в която покупката на Model 3 е най-скъпа. Там средната цена е 73 554 евро. Това се дължи най-вече на данъците, тъй като в малката като площ държава се използват огромни данъци с цел възпиране на хората да купуват нови коли, просто им липсва пространство. Втората най-скъпа държава е Израел 56 938 евро, следвана от Швеция (55 310).

Класацията на Confused.com  продължава с най-евтините и най-скъпите държави за покупка на спортен автомолил, хечбек и SUV. Спортният автомобил е Ford Mustang, като най-евтино излиза в Канада (22 216 евро), а най-скъпо в Камбоджа – 145 000 евро.

Най-евтино са купиш хечбек (VW Golf) е в САЩ – 20 435 евро, а най-скъпо е в Сингапур – 118 795 евро. Най-евтино SUV (Toyota RAV4) може да се купи в Канада за 20 095 евро, а най-скъпо излиза в Сингапур (114 241).

Източник на статията: confused.com

най-скъпи електромобили най-евтини електромобили електромобили