Петролен гигант и VW ще развиват бързозарядната мрежа

BP и VW откриха първата си съвместна зарядна станция, като до 2024 г. обещават до 4000 зарядни точки в Германия и Великобритания.

Херберт Дийс BP

Volkswagen

Volkswagen и bp стартираха стратегическото си партньорство, което ще ускори електрифицирането на европейския автопарк, откривайки първата зарядна станция в Дюселдорф, Германия.

Първата фаза предвижда пускането на 4000 зарядни точки на търговските обекти на Aral в Германия и bp във Великобритания в следващите 24 месеца. До края на 2024 г. може да има до 8000 зарядни точки в Германия, Великобритания и други европейски държави.

Станциите Flexpole 150 kW на Volkswagen, всяко от които с два зарядни точки, са с вградена батерия, като по този начин се преодолява едно от най-големите препятствия пред бързото разгръщане на бързозарядната инфраструктура в Европа – нуждата от свързване с високоволтова електрическа система. Flexpole може да се свързват директно към нисковолтова мрежа, която премахва нуждата от специална подстанция и скъпи разходи за строеж. Това ще ускори изграждането на мрежата, ще намали разходите, като в същото време ще позволи зареждане на електромобилите с до 150 kW, което ще рече зареждане на ток 150-160 км за под 10 минути, в зависимост от модела.

Станциите ще бъдат въведени в навигацията и другите приложения на Volkswagen, Seat и Skoda, както и в приложението Elli на Volkswagen, което ще улесни откриването им от водачите.

Тук интересното е, че петролният гигант bp си е поставил амбициозната цел да постигне въглероден неутралитет до 2050 г. и по-рано. Компанията се стреми да разшири мрежата си от зарядни станции до над 100 000 по света до 2030 г. В момента имат 13 000.

Volkswagen Херберт Дийс петролен гигант BP зарядна мрежа бързозарядни станции