Volkswagen обяви планове за електромобили със 700 км пробег

Става въпрос за електромобили, построени на платформата MEB, на която са изградени досегашните е-модели на марката

Volkswagen ID family

Volkswagen

П о време на събитието UBS Paris Electric Car Day, Volkswagen разкри плановете си за подобряване на своята платформа за електромобили. Сред тях фигурират вдигане на пробега до 700 км, по-бързо зареждане и по-добро представяне, за да може компанията да се съревновава с най-добрите на пазара в момента.

Volkswagen бе първият от традиционните производители, който атакува мощно по посока на електрификацията, но това се дължеше на печално известният скандал „Дизелгейт”. В момента платформата MEB стои в основата на три модела (три само на Volkswagen, за другите марки не говорим), като се задават още четири. Но да си пионер в дадена област означава, че трябва постоянно да се развиват и да разширяваш технологичните си граници. Затова и се прави всичко необходимо, за да се направи платформата MEB по-конкурентна към днешните стандарти.

Затова ще бъдат направени подобрения там, където са нужни. Според презентацията от UBS Paris Electric Car Day, електрическите модели, като ID.6 например, ще предложат пробег до 700 км.

По-рано тази година Volkswagen актуализира по въздуха ID.4 с възможност за по-бързо зареждане, като в момента той може да се зарежда с максимум 135 kW. Това е значително по-малко от конкурентите Hyundai (с отличие „Световен автомобил на годината” за IONIQ 5) и Kia (с отличие „Автомобил на годината в Европа” к EV6), които са изградени на 800 волтова платформа и могат да се зареждат с до 350 kW, поне на теория. Volkswagen е наясно с това, затова обещава увеличение на максималния капацитет за зареждане до 200 kW.

Не е ясно кога ще стане реалност това, но вероятно говорим за предстоящия модел Aero B, който се очаква през 2025 г.

Компанията залага и на увеличаване броя на актуализациите по въздуха и т. нар. Business Model 2.0, който представлява абонаментен план за електрически модел. Компанията стартира и проект за 30-дневен тест драйв на ID.3.

Volkswagen Volkswagen I.D. електромобили