Panasonic инвестира близо $5 милиарда в батерии и софтуер

Компанията иска да е водеща в производството и доставките за електромобили

Валентин Маринов,
Panasonic

iStock

Panasonic обяви, че ще инвестира гигантските 4,9 милиарда долара в батерии за електромобили и нов софтуер за поточни линии в заводи и то само до 2025 г.

Една трета от тази сума ще отиде за подпомагащите и двата процеса кибер системи. В плановете на гиганта е да намали вредните емисии с 300 милиона тона до 2050 г. също така.

Това е поредна инвестиция на Panasonic в автомобилната индустрия. През миналата година компанията придоби за $7,1 млрд. Blue Yonder - водещ доставчик на поточни линии, платформи и т.н.

А покрай това и формира “джойнт венчър” с Toyota за батерии. Те ще бъдат само за електромобилите на производител №1 в света. По този начин японският гигант, който поизостана в EV сектора, но бързо иска да навакса, възнамерява да конкурира Tesla и останалите големи конкуренти.

Отделно от споразумението с Toyota Panasonic планира да стане сред водещите доставчици на батерии за EV. Компанията ще прави изцяло нов завод.

И последните дни статистиката показа, че интересът към електромобилите расте, макар че продажбите почти по цял свят падат заради спрени производства, инфлацията и т.н.

Според анализатори, когато войната в Украйна отмине и световната икономика започне да се съвзема, продажбите на електрически превозни средства ще достигнат тези на колите с ДВГ.

Panasonic

поточни линии договор инвестиции батерии с твърд електролит Panasonic