Пореден гигазавод за батерии - Stellantis и LG инвестират милиарди

Съоръжението е на границата между Канада и САЩ, трябва да заработи след 2 години

Карлос Тавареш

Getty Images

Босът на Stellantis Карлос Тавареш.

Stellantis и LG Energy Solution обявиха официално, че правят съвместно дружество за завод за батерии в Канада, инвестицията за който възлиза на 5 милиарда канадски долара (3,6 млрд. евро).

Това ще е гигазавод с годишен капацитет 45 гВч.

Ще бъде построен в Уиндзор, съвсем близо до границата, което означава практически край Детройт. От там си вадим изводите, че производството е ориентирано най-вече към американските марки на автомобилния концерн - Chrysler, Dodge, Jeep и Ram.

Заводът ще заработи през 2024 г., обяви Sttelantis, който се цели в обем от 5 милиона електромобила до края на десетилетието.

Дотогава 100 процента от новите автомобили на компанията в Европа трябва да са EV, както и 50 на сто в Северна Америка. През 2025 г. всеки един модел, поне след европейските й марки, трябва да има електрическа версия.

LG Energy Solution е подразделение на корейския гигант. През миналата година оборотът й достигна 15,6 милиарда долара. Служителите да близо 28 000.

Гигазаводът край Детройт е поредният за батерии. В изминаващата седмица официално бе открит “Гига Берлин” на Tesla, като там се правят и батерии. Наскоро босът на Stellantis Карлос Тавареш обяви, че до няколко години концернът му ще настигне Tesla и от тази конкуренция ще спечелят клиентите.

Същевременно VW и SEAT обявиха, че са избрали Валенсия за техния, Stellantis, Mercedes и TotalEnergies са близо до първа копка в Италия, а корейският производител SK On получи 209 млн. евро от унгарското правителство за съоръжението си там.

Stellantis

Stalliantis LG Chem заводи Канада САЩ конкуренция електромобилите батерии с твърд електролит