Обещанията свършиха, Tesla започва да произвежда Cybertruck наесен

Предварителните заявки са, че няма да бъде изпълнена прогнозата на Morgan Stanley, че пикапът ще е с малък тираж, за да се превърне в култов модел

Tesla Cybertruck

Tesla

А ко се позабави още малко, ще станат пет години от първата появата на Cybertruck, чието пазарно лансиране се отлагаше по 1-2 пъти годишно. Но комуникации между Tesla и доставчиците й разкриват, че първите Cybertruck ще са готови през август. Това значи, че през септември първите щастливци ще получат дългоочакваните пикапи.

Най-фанатичните последователи на марката твърдят, че Cybertruck е най-революционният модел, който производителят е разработвал. Първите планове бяха доставките му да започнат в края на 2021 г. Преди месец Илон Мъск обеща, че първите доставки ще са до края на третото тримесечие, но и това не вдъхна много доверие у скептиците. Оказва се обаче, че този път милиардерът ще изпълни обещанието си.

На 16 май, по време на годишната среща на акционерите на Tesla, Cybertruck бе отново показан, но все още никой не е виждал финалната версия на модела, никой не знае финалните технически характеристики. Това не пречи до момента Cybertruck да е получил около 1,6 млн. предварителни заявки!

Сега имейл от Tesla към доставчиците разкрива, че производството и доставките му най-накрая започват. Компанията е информирала доставчиците си да планиран минимално годишно производство от 375 000 бройки. Това е драстично повече от анализа на Morgan Stanley. Според тях, независимо от възможността на американския производител да прави стотици хиляди броя всяка година, пикапът „по-вероятно ще бъде култов автомобил с много по-ограничен обем“ - около 50 000 броя годишно.

Но явно не такъв ще е случаят. На въпросната среща на акционерите Мъск заяви, че произведството може да е между 250 000 и 500 000. Докато се стигне до тези цифри, ще трябва да мине известно време.

Най-важните лимитиращи фактори е производството на екзоскелетона, както Мъск определя купето на Cybertruck. Другият най-важен елемент са клетките 4680. За момента изглежда, че те не се произвеждат в достатъчни количества, както и че представянето им все още е под това не нормалните клетки 2170.

Tesla Tesla Cybertruck