Новият Nissan Sakura струва едва $14 000. Жалко, че е само за Япония

Две азиатски марки обединиха усилия за електрически мъници

Nissan Sakura

Nissan

Nissan Sakura

Nissan показа електрическия си мъник Sakura, който е съвместно творение с Mitsubishi. Неговият брат носи името eK X EV.

Цената започва от 14 хиляди долара (с данъците и субсидиите в Япония). Единстветата лоша новина е, че двете коли (практически една) са предвидени само за родината си.

Nissan

Те са дълги 3,4 метра, широчината е 1,5 м, височината - 1,6 м, а междуосието - 2,5 м. Последното звучи доста добре, предвид малките размери на возилото. Багажното пространство е само 107 л, но няма как всичко да е “на шест”.

Електромоторът е с 63 к.с., а максималният въртящ момент е 195 Нм. Максималната скорост - 130 км/ч. Батерията е с капацитет от 20 кВ/ч, а пробегът - около 180 км по WLTC. Не е зле за типично градско возило.

Nissan

Батерията може да захранва дома ви цял ден, ако не харчите повече от 12 киловата. Толкова е средната консумация на ден в Япония. Възможно е бързо зареждане на батерията за 40 минути до 80 на сто.

Любопитно е, че мъникът предлага “спортен”, “стандартен” и “еко” режим. Да се надяваме, че някой ден ще размислят и ще видим тези колички в Европа. Още повече при заявените намерения на европейски брандове да залагат предимно на лукса, за да изкарват повече от маржове.

Този тип автомобили са около 40 процента парка в Япония.

Nissan

Япония градски мъник Nissan Sakura Mitsubishi Colt Nissan Juke Hybrid Rally Tribute