Добри новини: ще има Nismo електромобили на Nissan

Компанията спира да прави инвестиции в двигатели с вътрешно горене

Nissan Leaf Nismo RC

, Nissan

Nissan Leaf Nismo RC през 2018 г.

Ф ирми като Nissan правят така, че никой да не си и помисля, че електромобилите могат да бъдат скучни.

Японската марка планира до 2030 г. да извади 15 електромобила и изглежда, че не само ще имат спортни версии, а те ще са брандирани като Nismo. Да, Nismo също поема по пътя на електрификацията.

За тези планове разкрива Гийом Картие, шефът на Nissan за Европа, пред Top Gear.

Той  отговаря с “да” на въпрос за варианти Nismo. Дотук компанията има два електромобила - Leaf и Ariya, а след две години се задава и Micra.

Картие не съобщава конкретни планове за модели, но е явно всичко е в сметките. Добавя обаче, че ще са необходими “някакви инвестиции”, за да отговарят спортните автомобили на брандинга - като представяне на пътя.

Специфично окачване и задвижване. Така босът отвръща на въпрос какво означава “пърформанс” в контекста на Nismo електромобил. И дава пример с Ariya, която вече разполага с голяма батерия за по-голям пробег.

Следователно, ако ще има Ariya Nismo, ще трябва да се поработи сериозно, да се вдигне нивото.

А че Nissan има сериозни амбиции в EV, говори изявление на оперативния директор Ашвани Гупта, който преди дни заяви, че компанията вече няма да прави инвестиции в двигатели с вътрешно горене.

Ще ги насочи в следващо поколение твърдотелните батерии, които тряблва да са готови пре 2018 г. И в Nismo планове. Отлично.

Top Gear

Top Gear Гийом Картие електромобили в България Nismo Nissan Ambition 2030