Новата платформа на CATL обещава пробег от 1000 км

Китайският производител Hozon Auto ще е първият, който ще представи сериен EV, базиран на CATL Integrated Intelligent Chassis

Пламен Георгиев,
електромобили батерии платформа

, iStock

Снимката е илюстративна

К итайската CATL, най-големият производител на батерии за електромибили в света, работи по нова модулна платформа, която да продава на различни производители. CATL Integrated Intelligent Chassis вече се тества в реални условия в Китай, като обещанието е за до 1000 км с едно зареждане.

Според компанията, батерията за CIIC може да се зареди за изминаване на 300 км в рамките на само 5 минути. Що касае ефикасността, китайците обещават впечатляващите 10,5 kWh/100 км, постигнати по време на тестове. Това се равнява на 1000 км пробег, който пада с 30% при външна температура от -7°C.

Новата платформа използва технологията Cell to Chassis, т.е. батерийните клетки се монтират директно към шасито, а не на пакети.

CATL няма интерес сама да произвежда автомобили, а планира да продава платформата на заинтересовани компании. Първата, която ще ползва CIIC за производство на електромобили, е Hozon Auto. Очаква се техният електромобил да влезе в производство през третото тримесечие на 2024 г.

китайски автомобили Integrated Intelligent Chassis CATL платформа E-GMP