Нова глоба грози Tesla – този път за таен режим „Илон“

Чрез този режим се маха „мрънкането“ на системите за сигурност

Мартин Дешев,
Tesla интериор

iStock

Tesla отново е в полезрението на регулаторите и може да си изпроси нова глоба. Този път причината е проверка на американската Национална администрация за безопасност на магистралния трафик (NHTSA), съобщава The Drive.

Администрацията е изпратила писмо до Tesla през юли т.г. с искане за повече информация по конкретна тема. Поводът – твърдения, че компанията е добавила специален „таен“ режим, чрез който се намалява „мрънкането“ на системата за сигурност, която следи дали водачът държи волана с ръце, когато е активиран режимът Autopilot.

Официално, Autopilot не е точно автопилот и изисква от шофьора да държи волана през цялото време. Когато не го прави, системата започва да издава звуци и призиви да държи волана.

Според данните на NHTSA обаче, има таен софтуерен режим, който премахва тези предупреждения и позволява използване на Autopilot без докосване на волана „за продължителни периоди от време“. Администрацията иска повече информация, за да разбере дали има такъв режим и дали той е достъпен за крайните потребители. Има опасения, че след като той е бил оповестен публично, мнозина ще се опитат да го активират.

Режимът придоби известност през юни т.г., когато хакер с прякора GreenTheOnly публикува данни за него. Той е кръстен „Elon Mode” (Режимът на Илон), защото именно Мъск обеща през януари т.г. да пусне подобна функция. Хакерът твърди, че е пътувал близо 960 км. без нито едно предупреждение от Autopilot, когато режимът е активен. Автомобилът обаче е бил собственост на Tesla.

Хакерът твърди, че единствено Tesla може да каже дали и колко автомобила разполагат с този режим и дали те са собственост само на компанията и се използват за тестове от професионалисти, или са налични и в клиентски автомобили.

NHTSA иска информация от Tesla по тези и други въпроси. Срокът за получаване на отговор е бил до 25-ти август. Според информация на CNBC, компанията е изпратила нужните данни, но е поискала и е получила съгласие, отговорът да бъде със статут на конфиденциален, така че най-вероятно няма да има повече информация по темата, освен ако не се стигне до допълнителни проверки.

автопилот автономен автомобил кола автомобили Tesla