Неуместна шега на Илон Мъск свали акциите на Tesla с 5%

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

А кциите на американската компания Tesla паднаха за ден с 5,1% на фондовата борса в Ню Йорк. Спадът в понеделник (2 април) реално е бил 8,1%, но до края на деня акцията е върнала част от стойността си до 252 долара, което представлява спад от 5,1. Според аналитиците на MarketWatch, до този резултат се е стигнало след поредица от събития.

Едно от тях е неуместната шега за 1 април на Илон Мъск, който пусна туит, че Tesla е банкрутирала. Тази шега не е накарала инвеститорите да се усмихнат.

Не са се усмихвали и когато Moody’s понижи рейтинга на корпоративния дълг от В2 на В3. Това стана в края на миналата седмица, когато стана ясно, че Tesla обявява най-голямата сервизна акция в историята си. Тя ще обхване 123 000 автомобила Model S. Причината за нея са болтове на кормилната колона, която корозират много бързо.

Не без значение е и фактът, че в САЩ се вози разследване по ПТП с фатален край, участие в което има Tesla Model X. Кросоувърът е бил в режим на автопилот, излязъл е от платното, ударил се е и след това се е преобърнал няколко пъти. Зад волана на автомобила е бил 38-годишниятУолтър Хуан, който е починал.

Model X не може да се похвали и с високи продажби в последно време. Но пък Илон Мъск се похвали, отново чрез Twitter, че Tesla най-после е успяла да стигне производство от 2000 бройки Model 3 на седмица. Това все още е под обещаните 2500 бройки седмично в края на март, но все пак целта е много по-близо. В края на юни обещанието е за 5000 седмично, но тази цел изглежда доста далечна. През последните седмици Deutsche Bank и Goldman Sachs изразиха опасенията си, че Tesla може да достигне обещания производствен капацитет.

И Швеция затяга мерките срещу старите дизели

Около 350 000 „Фолксваген”-а гният в САЩ

Дизелите на VW са по-зле след фикса на лъжливия софтуер

Източник на статията: Vesti.bg

електромобили Илон Мъск Tesla