Най-големият в Европа завод за рециклиране на батерии вече работи

Капацитетът му е достатъчен да рециклира всички батерии, които в момента задвижват електрическия автопарк на Норвегия

електромобили батерии платформа

iStock

Hydrovolt, най-големият в Европа завод за рециклиране на батерии, започна работа във Фредрикщад, Норвегия.

Той е съвместно предприятие между две норвежки компании - Hydro, един от най-големите производители на алуминий в света, и Northvolt, производител на батерии, които в момента строи два завода за батерии в Швеция и Германия.

Новият завод за рециклиране има капацитета да обработва 12 000 тона батерии годишно, което се равнява батериите от около 25 000 електромобила.

Hydrovolt твърди, че може да възстановява 95% от материалите, използвани в батериите за електромобили, в това число пластмаса, мед, алуминий и „черна маса” – прах, съдържаща различни елементи от литиево-йонната батерия – никел, манган, кобалт и литий.

По този начин съсобствениците ще се възползват максимално от получените материали. Hydro получава достъп до рециклиран алуминий, за производството на който се изискват само 5% от енергията, необходима за производството на оригиналния материал (алуминият е един от най-рециклираните материали на планетата). А Northvolt получава другите материали, които може да се извличат от черната маса и да се използват отново в производството на нови батерии, които Northvolt планира да прави с няколко завода в Европа.

Целта на Northvolt е 50% от суровините за новите батерии да идват от рециклираните стари до 2030 г. Това е изключително амбициозно, тъй като се очаква огромен ръст на продажбите на EV, докато до края на десетилетието старите батерии все още няма да са достигнали до края на жизнения си цикъл.

Но този завод е само началото. Партньорите започват в Норвегия, защото там пазарят с електромобили е много силно развит, но този бизнес ще се разрасне и ще навлезе и на други европейски пазари. При това очакванията на Hydrovolt са за въвеждане на задължителни правителствени програми за рециклиране, което ще даде на дружеството голямо предимство, тъй като са първи на пазара..

Плановете на Hydrovolt са да постигнат капацитет от 70 000 тона батерии до 2025 г., 300 000 тона до 2030 г.

Northvolt Hydrovolt рециклиране литиево-йонни батерии