Над 1 млрд. инвестиции в Емден и VW започва производство на ID.4 и там

Volkswagen Group ще инвестира 21 млрд. евро до 2026 г., за да превърне Долна Саксония в център за електрическа мобилност

Volkswagen завод Емден

Volkswagen

Volkswagen ID.4 вече наистина може да се нарече световен електромобил, защото вече де произвежда в четири завода: Емден и Цвикау в Германия, Антин и Фошан в Китай. Новото попълнение тук е Емден, като до края на годината производството на електрическия модел ще започне още в Чатануга (САЩ) и Хановер. Резултатът от това е, че Volkswagen създава условия за производството на 1,2 млн. електромобила през 2022 г., базирани на пратформата МЕВ.

В завода в Емден са инвестирани около 1 млрд. евро, за да бъде трансформиран той от производството на коли с ДВГ за производство на изцяло електрически модели. Той става първият завод за електрически автомобили в Долна Саксония, но Volkswagen Group ще инвестира общо 21 млрд. евро до 2026 г. в провинцията, за да я превърне в център на електрическата мобилност в Германия.

Освен ID.4, в Емден ще се произвежда и моделът AERO B (седан и комби) от следващата година. До края на тази път ID. Buzz ще започне да се произвежда в завода на Volkswagen Commercial Vehicles в Хановер. През 2023 г. ID.3 ще започне да се прави във Волфсбург, докато Trinity, който трябва да промени правилата на играта на поето на електричестката мобилност в полза на VAG, ще бъде качен на конвейра прз 2026 г.

Групата инвестира още в Брауншвайг, Залцгитер и Касел за допълнително разширяване на съществуващото MEB производство на батерии, ротори/статори и електромотори.

Максималният капацитет на завода в Емден в края на годината ще е 800 електромобила дневно. За първото тримесечие на годината са реализирани над 30 000 бройки ID. 4, а от лансирането на модела в началото на 2021 г. вече са продадени дан 163 000 бройки, като към момента от компанията се хвалят, че имат около 73 000 поръчки за модела.

Volkswagen VW ID.4 електромобили Емден