Бизнесът на VW с електромобили става печеливш по-рано от планираното

Босът Херберт Дийс се радва на силните финансови позиции на компанията пред акционерите й

Volkswagen завод Дрезден

Volkswagen

Volkswagen очаква, че бизнесът му с електромобили ще стане печеливш колкото този с двигателите с вътрешно горене по-рано от планираното, обяви босът на компанията д-р Херберт Дийс на среща с акционерите на концерна, цитиран от "Ройтерс".

Очакванията на автомобилния гигант са били това да стане до 2-3 години, но по думите на Дийс ще е по-скоро - въпреки всички трудности, свързани с недостига на чипове, войната в Украйна, цените на суровините, инфлацията и т.н.

По думите на Дийс концернът е в “силна финансова позиция”. И тя ще продължи да бъде такава, което от своя страна ще доведе до по-бързо електрифициране на гамата на всички марки в голямото семейство.

Преди дни шефът отново напомни за целта на VW - през 2025 г. да стане №1 на пазара за EV, изпреварвайки Tesla. Любопитно е, че малко след това Илон Мъск се изказа ласкаво за германския концерн, посочвайки го като най-прогресиращ, като изключим неговия собствен.

А неотдавна друг шеф на VW - финансовият Арно Атлиц, заяви пред “Файненшъл Таймс”, че компанията е предефинирала целите си - не са вече обеми и пазарни дялове, а качество и маржове. Те пък идват от примиум модели, не от базови.

Същото, изглежда, важи за електоромибилите, защото всички водещи производители отчитат печалби на фона на по-ниски продажби. Но пък с ръстове при EV.

През миналата година Volkswagen продаде 452 000 електромобила. Надява се половината от пласираните коли до 2030 г. да са с нулеви вредни емисии.

За сравнение - Tesla изтъргува 936 000 броя за 2021 г. За компанията на Мъск пък целта е 20 милиона продажби в края на десетилетието и първото място в общото класиране.

Ройтерс

печалба автомобили финансови резултати Херберт Дийс Volkswagen Group Volkswagen T2