Мъск създал Cybertruck, защото смята пикапите на Ford за скучни

Милиардерът харесва по-дръзките неща

Мартин Дешев,
Tesla Cybertruck

Tesla

П икапът Tesla Cybertruck се отличава със своя футуристичен дизайн, който е доста по-дързък дори и от другите модели на компанията. Това не е случайно, а е целенасочено решение на Илон Мъск, съобщава Autoblog.

Оказва се, че Мъск е смятал пикапите на Ford за скучни и е искал да направи нещо по-дръзко, казва Уолтър Исааксън. Той е автор, който в продължение на три години е ходил почти навсякъде с Мъск, за да напише биография.

Исааксън е бил на много срещи на Мъск по различни поводи с негови бизнес партньори, служители, конкуренти и т.н. Той казва, че Мъск е взел решението за Cybertruck преди около шест години, като се е вдъхновил от научната фантастика.

„Седеше с главния дизайнер Франц вон Холцхаузен и гледаха пикап на Ford, като Мъск каза: „Не, тези неща са скучни“, коментира Исааксън.

„Той не харесва да му е скучно и затова гледа неща от филми, научна фантастика и видеоигри и казва, че иска да направи нещо подобно. По време на срещата всички му опонираха, но накрая той каза: „Спрете. Ще го направим. Искам да е ръбат.“

През 2017 г. Мъск е дал ново нареждане на екипа – Cybertruck да е изцяло от неръждаема стомана. Това е дало възможност за постигането на желания ръбат дизайн и дори е „накарало“ дизайнерите активно да търсят по-футуристични идеи, казва авторът.

Мъск също е коментирал публично пикапа на Ford, но беше по-дипломатичен: „Ford Lightning е добра кола, но е малко скъпа, особено като се имат предвид високите лихви на всякакви заеми сега“. Тези дни първият Cybertruck слезе от поточната линия, като Tesla планира да започне доставките до края на тази година, макар и все още да не е обявила цена.

електрически автомобил автомобили коли Илон Мъск Tesla