Tesla планира заводът й в Грюнхайде да стане най-големият в Германия

Планира се производствен капацитет 1 млн. коли годишно, за момента не е даден времеви график това да стане

Tesla завод коли

Getty images

Tesla планира разширяване на завода си край Берлин, което ще го превърне в най-големия автомобилен завод в Германия, пише Automotive News.

В момента там се правят около 5000 броя Model Y седмично. Компанията цели удвояване на капацитета до 1 млн. автомобила годишно и добавяне на 50 GWh капацитет за производство на батерии, но към момента няма график за изпълнение на тези цели.

Ако (или когато) тези планове се изпълнят, Tesla ще изпревари Volkswagen Group, чийто най-голям завод във Волфсбург е с капацитет 800 000 автомобила, но миналата година е произвел само около 400 000.

Разширението на производствените мощности на Tesla в Германия обхваща площ от 700 х 700 метра, около двойно повече от настоящата производствена зала. Ако всичко се развива по план, заетите в завода може да достигнат 22 000 от настоящите 10 000.

Сега Tesla се изправя пред същите трудности, които забавиха откриването на завода през 2022 г., а именно проблемите с използването на водата и защита на биоразнообразието, т.е. екологичният отпечатък, който подобно разрастване би оставил върху околната среда.

Първата фаза на строежа на завода бе забавена заради големия брой жалби от местните граждани, свързани най-вече с екологичните притеснения. Съвсем скоро компанията трябва да публикува пълните планове за предстоящото разширение, а гражданите имат срок до средата на септември да подават жалби.

Най-същественото притеснение е свързано с използването на водните ресурси, на което Tesla отговаря, че ще рециклира 1,4 млн. кубични метра вода.

Плановете изглеждат повече от амбициозни. Дори в най-продуктивния завод на компанията в света, този в Шанхай, американците не са близо до 1 млн. автомобила годишно. При 5000 Model Y седмично, това значи, че капацитетът в Грюнхайде могат да се правят 250 000 коли годишно към момента.

Берлин гигазавод за батерии Грюнхайде Германия Tesla