Мъск с нова луда идея: Cybertruck ще плава като лодка

Tesla ще продава специален допълнителен пакет за мореплаване

Мартин Дешев,
tesla cybertruck пикап

Tesla

П реди повече от година Илон Мъск обяви в социалните мрежи, че Cybertruck ще бъде водоустойчив и дори ще може да плава за кратко във вода. Тогава коментарът му беше посрещнат с насмешка от феновете, но се оказва, че той е бил напълно сериозен.

Мъск действително иска Cybertruck да може да прекосява реки, езера и дори да плава за кратко в море, съобщава Electrek. Амбицията е пикапът да може да изминава кратки дистанции на вода без проблеми.

Мъск е заявил, че в момента целта е Cybetruck да прекоси водата между остров „Саут Падре“ и стартовата площадка на SpaceX в Тексас. Дистанцията е около 360 метра.

Cybertruck разполага с вграден режим за газене във вода. Той създава налягане в батерията, за да я защити от вода. А плановете на Tesla са още по-амбициозни, казва Мъск:

„Ще предлагаме допълнителен пакет, който ще позволи на Cybertruck да измине поне 100 метра като лодка. Нужно е най-вече да се ъпгрейднат уплътненията на вратите“, казва Мъск.

Остава неясно как ще се задвижва пикапът във водата и дали ще е нужен допълнителен мотор. Според Ларс Морави, вицепрезидент на компанията, ще има възможност за монтиране на външен мотор като на лодка.

Засега и двамата не казват най-важното: кога въпросният пакет ще започне да се предлага и на каква цена. Още през 2019 г., когато представи Cybertruck, Tesla показа изображение на пикапа да плава, но тогава беше поставен на катамаран.

коли автомобили пикап електрически автомобил електромобили Tesla Tesla Cybertruck