Мъск обяви, че Tesla Roadster ще спринтира до 100 км/ч за по-малко от секунда

Колата ще е готова тази година

Мартин Дешев,
Tesla Roadster

Tesla

И лон Мъск обяви, че Tesla Roadster най-сетне ще стане реалност. Колата беше обявена през 2017 г. заедно със Cybertruck, но дълго време нямаше никакви новини около нейното бъдеще.

Според нов коментар на Мъск, производството ще започне в края на тази година. През изминалите около 6 години екипът не е мързелувал. Roadster е значително преработена и подобрена спрямо оригинално поставените цели, казва Мъск.

Първоначално Tesla искаше Roadster да спринтира до 100 км/ч за 1,9 сек, да има максимална скорост над 400 км/ч и да може да изминава 1000 км с едно зареждане.

Мъск казва, че серийната версия на Roadster ще може да достигне 100 км/ч от място за по-малко от 1 секунда. „Никога повече няма да има друга кола като нея. Ако дори можем да я наречем кола“, казва Мъск, цитиран от AutoExpress.

Според милиардера, ускорението на Roadster всъщност е „най-малко интересната част“, но не споделя какво друго ще отличава автомобила. Преди Мъск казваше, че ще има и SpaceX пакет за Roadster, който ще добавя 10 малки ракетни двигателя, но не е ясно дали и сега той има предвид, че този пакет ще осигурява бързото ускорение на Roadster.

Мъск допълва, че очаква първите клиенти ще получат колата през 2025 г. А официалното представяне на автомобила с всичките му възможности е планирано към края на тази година. Разбира се, това е Илон Мъск, който често казва срокове, които след това не са реални.

Tesla вече приема и резервации за Roadster. Цената не е обявена, но тези, които ще искат специалната Founders Edition, която е ограничена на 1000 броя, ще трябва да платят 234 000 долара само за депозита, което подсказва, че Roadster никак няма да е евтин автомобил.

електромобили електрически автомобил Tesla автомобили коли