Mercedes и Rivian ще правят електрически ванове за Европа

Те ще разработят платформа само за лекотоварни EV

Валентин Маринов,
Mercedes eSprinter

, Mercedes-Benz

Mercedes-Benz eSprinter

Mercedes-Benz Vans и Rivian подписаха Меморандум за разбирателство за съвместно производство на електрически ванове в завод в Централна или Източна Европа през следващите няколко години, съобщи концернът от Щутгарт.

Компаниите планират да правят двата си модела заедно. Те също така разработват собствена платформа за изцяло електрически ван, наречена VAN.EA.

Двете компании ще направят два големи микробуса - единият базиран на VAN.EA за Mercedes, а другият от архитектурата Rivian Light Van - в същия завод, се казва в изявлението, без да се разкрива къде ще е той.

Една от възможностите е фабриката на Mercedes в Кечкемет, Унгария.

Трилъчевата звезда също така каза, че ще преструктурира германските съоръжания, от които излиза Sprinter, за да компенсира по-високите разходи за EV.

Концернът ще инвестира 400 милиона евро в завода си в Дюселдорф като част от прехода. Унгарският комплекс бе открит през 2012 г., като сега произвежда A-, B-, и C-Class.

По-рано тази година бе оповестено, че тези модели ще бъдат съкратени - поне повечето, тъй като Mercedes ще се стреми да прави предимно луксозни модели. Базовите отиват в историята.

Платформата VAN.EA ще се използва за изцяло електрически средни и големи търговски ванове. До 2025 г. всички товарни возила на Mercedes ще бъдат само електрически.

Mercedes също така си партнира с Renault, което произвежда своите компактни ванове Citan и T-Class като версии на Kangoo.

Mercedes-Benz

електрически камиончета Rivian Automotive Mercedes eSprinter Mercedes-Benz