Rivian увеличи доставките на електромобилите си четири пъти

Американската компания се радва на добри продажби във второто тримесечие

Rivian R1T

Getty Images

Rivian R1T

Rivian Automotive обяви, че е доставила 4467 електрически автомобила през второто тримесечие - близо четири пъти повече от предходното. Компанията се възползва от търсенето на ЕV, довело до увеличаване на производството.

Създаденият през 2009 г. американски бранд също така заяви днес, че е на път да изпълни целта си за годишно продукция от 25 000 броя, след като я увеличи със 72% до 4401 автомобила за цитирания период, отбелязва “Ройтерс”.

Оптимистичните числа повишиха акциите на компанията с 9%.

Ударен от проблемите по веригата за доставки, пречещи в цялата автомобилна индустрия, през март Rivian намали наполовина производствената си прогноза за 2022 г. Нещата обаче се променят и то към добро.

Компанията има завод в Нормал, Илинойс, откъдето излизат SUV - R1S, пикап - R1T и ван за Amazon.com. Гигантът в онлайн търговия на дребно има дял от около 18% в Rivian. Някои от возилата в автопарка му логично са на Rivian.

Заводът в Илинойс има годишен капацитет от 150 000 автомобила и Rivian заяви, че възнамерява да го увеличи до 200 000 през 2023 г.

Компанията планира да отвори втория си завод близо до Атланта, щата Джорджия през 2025 г., тъй като очаква търсенето на нейните автомобили да нарасне.

Ройтерс

доставки продажби Rivian R1T Rivian Automotive